Kako će proći Hrvatska na Euru, tko će biti najbolji igrač i strijelac? Evo što kaže AI

Upitali smo najpoznatiji AI chatbot alat za njegovo viđenje nadolazećeg EURO-a, pogotovo Hrvatske.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2024. / 10:48

Modrić i Dalić (Foto: Afp)

Svaki put uoči velikih natjecanja zanimljivo je čuti prognoze oko utakmica, pobjednika, strijelaca i slično. Najzanimljivije su, naravno, prognoze sportskih stručnjaka koji godinama prate sport i odlično su upućeni u situaciju na terenu i van njega. Ljudi se ponekad zabavljaju s prognozama životinja poput majmuna i hobotnica, a ako se slučajno zaredaju dvije-tri točne prognoze, onda takve prognoze prate i mediji.

Sve veća pozornost daje se i prognozama umjetne inteligencije. AI alati često nas impresioniraju svojim mogućnostima i znanjem pa smo prije početka Eura upitali ChatGPT što misli o šansama Hrvatske, kako ćemo završiti te tko će biti naš najbolji igrač i strijelac.

Liverpool Dobro pratite Liverpoolove utakmice, možda primijetite promjene u taktici koje su uvedene zbog umjetne inteligencije

U svojim odgovorima ovaj se AI alat pokazao prilično oprezan, konstantno ponavljajući kako su prognoze općenito nezahvalne. Umjetna inteligencija podsjetila nas je kako je Hrvatska povijesno gledano vrlo uspješna na međunarodnim natjecanjima. Na početku ChatGPT nije htio dati konkretnu prognozu te je ovaj chatbot naglasio važnost dobre forme ključnih igrača poput Modrića, Perišića i Kovačiča, Dalićevu taktiku, ali i - faktor sreće.

Kao navijači, možemo se nadati najboljem i vjerovati u momčad, poručuje ChatGPT.

Na konkretan upit o mjestu koje bi Hrvatska mogla osvojiti, nakon kratke analize ChatGPT je prognozirao kako bi Hrvatska mogla doći do četvrtfinala ili polufinala, a ako nas bude pratila sreća - i do finala. Naglašava kako je to optimističan scenarij, ali kada pogledamo povijest Hrvatske na velikim natjecanjima, ne i nerealan.

Razgovor s ChatGPT-jem (Foto: Zimo)

Na pitanje o najboljem igraču, ChatGPT je dao četiri prijedloga (Modrić, Perišić, Brozović i Kramarić), a njegov odabir na temelju trenutačne forme i važnosti u momčadi je - Luka Modrić. Njegova sposobnost da kontrolira tempo igre, donosi ključne odluke i inspirira svoje suigrače čini ga nezamjenjivim za hrvatsku reprezentaciju, objašnjava chatbot. Upitali smo ga i za najboljeg strijelca - dao je četiri prijedloga (Kramarić, Perišić, Petković i Modrić), a kao igrača s najviše potencijala da bude najbolji strijelac Hrvatske na Eur-u istaknuo je Andreja Kramarića.: Njegova sposobnost da postigne golove iz različitih situacija i njegovo iskustvo čine ga glavnim kandidatom za ovu ulogu.

EA Sports FC24 Novo ruho najpopularnije nogometne videoigre: FIFA je otišla u povijest, stiže EA Sports FC 24

Na pitanje o favoritima za naslov prvaka izdvojio je pet reprezentacija - Francuska, Engleska, Belgija, Njemačka i Španjolska, a najveće izglede daje Francuskoj. Francuska se čini kao najjači kandidat za osvajanje naslova zbog svoje dubine u momčadi, iskustva i kvalitete na svim pozicijama. Njihov uspjeh na posljednjim velikim turnirima dodatno ih potvrđuje kao glavnog favorita.

Euro 24 počinje ovaj petak, a u subotu Hrvatska igra svoju prvu utakmicu. Prema prognozama ChatGPT-a, trebali bi remizirati sa Španjolcima. Rezultat bi trebao biti 1-1, uz golove Kramarića i Morate.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti