Novo ruho najpopularnije nogometne videoigre: FIFA je otišla u povijest, stiže EA Sports FC 24

EA Sports FC 24 jučer se pojavila u prodaji za osobna računala, PlayStation, Xbox i Switch.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2023. / 09:46

EA Sports FC24 (Foto: EA Sports)

Nakon skoro tri desetljeća završeno je partnerstvo između Electronic Artsa i FIFA-e tako da je najpopularnija nogometna igra dobila novo ime. Prošlogodišnja FIFA 23 posljednja je igra iz franšize koja je nosila ime svjetske nogometne federacije te je nova verzija igre sada dostupna kao EA Sports FC 24.

EA Sports FC EA više neće izdavati FIFA-u: Legendarna videoigra odlazi u povijest

Razlog promjene imena, odnosno prekida suradnje jest dogovor oko financija jer je FIFA od EA tražila da, ako žele nastaviti koristiti ime FIFA-e u imenu moraju platiti dvostruko veći iznos u odnosu na raniji ugovor. Ekipa iz EA na to nije pristala i odlučila je ići svojim putem. Iako nema sumnje kako će brojni ljubitelji igre kupiti novu verziju igre, nitko nije siguran može li igra koja je sada dostupna pod potpuno novim imenom uspješno zamijeniti legendarnu FIFA-u, odnosno kako će ova promjena imena utjecati na prodaju. U EA tako očekuju pad prodaje od oko pet posto.

Kraj ovako značajnog partnerstva stvara nesigurnu budućnost za izdavača, komentirao je za Reuters Joost Van Drunen sa Stern School of Business sveučilišta u New Yorku. S obzirom na to da je upravo ova igra od ključne važnosti za EA jer joj donosi najveće prihode, jasno je kako je svima u EA od velika važnosti da ne dođe do velikog pada potražnje za novim izdanjem legendarne nogometne igre.

Kako do toga ne bi došlo, EA je u novoj igri predstavio neke nove opcije poput mogućnosti igranja protiv protivnika na različitim platformama, kao i novu HyperMotion V tehnologiju koja koristi podatke iz stvarnih snimki za programiranje pokreta igrača u igri, kako bi oni bili što realniji. Također, FC24 zadržala je licence za većinu nogometnih liga, timova i igrača, što znači da sami gameri ne bi trebali osjetiti neke velike promjene.

Testiranje nove opcije u FIFA-i 22 EA priprema veliku novost za sve ljubitelje FIFA-e

Kraj suradnje s FIFA-om trebao bi utjecati na povećanje marketinškog budžeta za ovu igru i to skoro dvostruko. Dok je EA prije trošila manje od deset posto na marketing, sada bi se taj udio trebao popeti na 16 posto, prema analitičaru Wedbusha Michaelu Pachteru. Igra je od jučer dostupna za osobna računala, PlayStation, Xbox i Switch po cijeni od 69 dolara na američkom tržištu za standardno izdanje, odnosno 99 dolara za ultimate edition.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti