EA više neće izdavati FIFA-u: Legendarna videoigra odlazi u povijest

Zbog ugovora s FIFA-om EA je imao neka ograničenja u popularnoj igri, a pri donošenju odluke sigurno su važnu ulogu imale i financije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.05.2022. / 10:53

EA Sports FC (Foto: Electronic Arts)

Ono čemu se već neko vrijeme govori u gamerskim krugovima, sada je postalo službeno. Legendarna nogometna igra FIFA odlazi u povijest, odnosno bolje rečeno, to ime odlazi u povijest te će FIFA 23 biti posljednja verzija virtualnog nogometa koje će EA-a objaviti pod tim imenom.

Testiranje nove opcije u FIFA-i 22 EA priprema veliku novost za sve ljubitelje FIFA-e

Još prošle godine izvršni direktor tvrtke Andrew Wilson ukazao je na ograničenja koja imaju zbog FIFA-ine licence pa u igri ne mogu koristiti neke modove igranja koji bi mogli biti zanimljivi te ne mogu potpisivati druge ugovore o licenciranju ili potpisivati ugovore s drugim brendovima, omogućiti događaje uživo tijekom samih utakmica i slično.

Pored svega navedenog, važan razlog prekida suradnje jest i, naravno, novac. Prema nekim informacijama FIFA je od EA za novi četverogodišnji ugovor tražila više od milijardu dolara.

Od sljedeće godine (dakle, nakon verzije FIFA 23) stvari bi se trebale promijeniti, no ono što se neće mijenjati jest suradnja s većinom najpopularnijih liga čiji će se klubovi i igrači moći koristiti u igri kao i do sada. Među inim, EA ima ugovor s ligama poput Premier League, LaLige, Bundeslige, Serie A i s MLS-om, a iz te kompanije kažu kako će zadržati sav sadržaj i modove igranja s ranijih izdanja FIFA-e, osim sadržaja vezanog uz Svjetska prvenstva.

Nova igra, prva nakon FIFA- 23, zvat će se EA Sports FC, a iz EA su najavili kako su već potpisali i prvi ugovor o licenciranju kakav prije nisu mogli potpisati te će im partner biti Nike.

Slika nije dostupna Nova FIFA donosi još realniji osjećaj virtualnog nogometa

Što se FIFA-e tiče, iz krovne svjetske nogometne organizacije najavili su nove proizvode s njihovim brendom koje će razvijati druge gamerske kompanije, a također se nadaju da bi mogli započeti suradnju s drugim izdavačima videoigara u 2024.

Više o EA Sports FC trebali bi saznati tijekom sljedeće godine, a prva igra na tržištu bi se vjerojatno trebala pojaviti tijekom jeseni 2023.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti