Dobro pratite Liverpoolove utakmice, možda primijetite promjene u taktici koje su uvedene zbog umjetne inteligencije

Ako u budućnosti vidite neke novitete oko načina na koji igrači Liverpoola izvode kornere ili namještaju obranu, postoji mogućnost da je trener primijenio taktiku koju mu je savjetovala umjetna inteligencija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.04.2024. / 09:07

Liverpool (Foto: Afp)

Tehnologija je sve više prisutna i u sportovima te donosi brojne i velike promjene u samu igru, što najbolje možemo vidjeti na primjeru VAR-a, ali i načina treniranja, pripreme za utakmice i slično. Za dio ljubitelja sporta te su promjene pozitivne, dok drugi smatraju kako se time gubi ljudski element i nisu pristalice takvih promjena i miješanja tehnologije u sport.

Slika nije dostupna Može li umjetna inteligencija promijeniti nogomet? Odgovor bi nam mogla dati suradnja Liverpoola i DeepMinda

Bez obzira na kojoj ste strani, odnosno smatrate li da je uplitanje tehnologije dobro ili loše za igru, činjenica je kako u budućnosti možemo očekivati sve više korištenje tehnologije, bilo da je riječ o njenom korištenju za pripremu utakmicu, stvaranje taktike ili analizu taktike protivnika itd.

Jedan od primjera primjene tehnologije, konkretno umjetne inteligencije u sportu jest novi alat Tactic AI koji je predstavio Googleov DeepMind prošlog mjeseca. Kompanija ga je razvila u sklopu trogodišnje suradnje s Liverpoolom, nogometnim klubom iz Premier lige s kojom su već ranije surađivali na jednom AI projektu. Sustav je, među inim, treniran na podacima više od 7 tisuća udaraca iz kuta izvedenih u engleskoj Premier ligi. Na temelju tih podataka, Tactic AI sada može dizajnirati različite napadačke, ali i obrambene akcije prilikom izvođenja kornera, a u tome je, prema nogometnim stručnjacima koji su sudjelovali u projektu, već sada bolji od ljudi, odnosno profesionalnih trenera.

Kako je za Business Insider komentirao Petar Veličković iz DeepMinda, koji je i koautor studije vezane uz ovaj projekt, nogomet je iznimno nepredvidljiva igra i nemoguće je predvidjeti što će se dogoditi tijekom susreta, no ipak postoje određeni obrasci u taktikama. Naglasio je kako su upravo korneri idealni za primjenu tehnologije i umjetne inteligencije jer imaju određenu strukturu i pravila koja se mogu pratiti, a relativno su česti i vode do prilika za golove.

Ono što AI može napraviti prilikom izvođenja udaraca iz kuta jest trenerima sugerirati optimalne pozicije prilikom napada, ali i obrane kornera te će biti zanimljivo u budućnosti pratiti Liverpoolovu taktiku i hoće li im tehnologija dati prednost u odnosu na ostale ekipe.

Na Business Insideru posebno naglašavaju kako se od 2010. godine, od kada je engleski klub preuzeo novi vlasnik, Fenway Sports Group, Liverpool okrenuo tehnologiji i znanosti te su spomenuli primjer Iana Grahama, doktoranda fizike koji je do 2023. godine vodio Liverpoolov odjel istraživanja. Osim njega, Liverpool je zaposlio ili surađivao i s drugim inženjerima, istraživačima i stručnjacima za podatke, a svi ti podaci i suradnja pokazali su se od velike važnosti i za suradnju tog kluba s DeepMindom.

Liverpool, naravno, nije jedini nogometni klub koji investira svoje resurse u tehnologiju te iz DeepMinda kažu kako direktori velikih klubova tek postaju svjesni uloge koje bi AI mogla imati u nogometu i nogometnoj taktici. Pored kornera, tehnologija i AI mogli bi se iskoristiti i za proučavanje izvođenja slobodnih udaraca, auta, jedanaesteraca itd. tako da bi upravo takvi prekidi mogli biti sljedeći predmet proučavanja AI stručnjaka.

FUSSBALLLIEBE Hrvatska će na Euru igrati s posebnom loptom: Trebala bi omogućiti brže i točnije sudačke odluke

Kao i u slučaju drugih poslova u kojima sve veću ulogu ima AI, i ovdje se naglašava kako tehnologija neće uzeti trenerima posao, već im samo pomoći da bolje obavljaju svoj posao te da odluke donose brže i učinkovitije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti