Potiho počeli koristiti podatke korisnika za AI pa se se našli na udaru regulatora

Korisnici nisu ni znali da se njihove objave i profili koriste za treniranje umjetne inteligencije.

Martina Čizmić | 22.09.2024. / 08:01

LinkedIn (Foto: Afp)

Korisnici izvan Europske unije i Švicarske neugodno su se iznenadili, kad su otkrili da je poznata društvena platforma LinkedIn, počela koristiti njihove objave i profile za treniranje svoje umjetne inteligencije.

Naime, LinkedIn potiho ažurirao svoja pravila korištenja i privatnosti, u kojima je navela kako je "počela prikupljati korisničke podatke za treniranje modela umjetne inteligencije". Prema zadanim postavkama, svi korisnici izvan Europske unije i Švicarske, imaju automatski uključeno dijeljenje podataka s umjetnom inteligencijom.

Naravno, nije dugo trebalo da se na noge podignu regulatori u pojedinim zemljama i od LinkedIna zatraže prestanak takve prakse. Tako je Ured povjerenika za informiranje (ICO) u Velikoj Britaniji izrazio zabrinutost za LinkedInovu praksu, što je natjeralo tu platformu da obustavi korištenje korisničkih podataka iz Velike Britanije.

Igre na LinkedInu LinkedIn uvodi još jednu novost, no je li to baš i najbolja ideja?

Drago nam je što je LinkedIn razmislio o zabrinutostima koje smo izrazili o njegovom pristupu obučavanju generativnih AI modela s informacijama koje se odnose na njegove korisnike u Velikoj Britaniji, rekao je za BBC izvršni direktor ICO-a, Stephen Almond.

Iako su u LinkedInu privremeno odlučili zaustaviti tu praksu, za BBC su istaknuli kako "na kraju dana, ljudi žele tu prednost, a ono što naš AI radi jest da im pruža tu pomoć".

Na službenim stranicama pojasnili su da će se "korisnički podaci koristiti za razvoj AI usluga", a to bi trebalo značiti da će se obrađivati kad korisnici budu u interakciji s AI alatima koji im, primjerice, nude prijedloge za pisanje objava.

Korisnici u EU, Švicarskoj, a sad i u Ujedinjenom Kraljevstrvu, sad će biti izuzeti od toga, ali će im biti i onemogućeno korištenje AI alata.

Slika nije dostupna Aplikacije za traženje partnera više nisu popularne, ali mogli biste se iznenaditi što jest

No, podsjetimo, LinkedIn nije jedina društvena platforma koja prikuplja podatke korisnika za razvoj alata umjetne inteligencije. Meta i platforma X također prikupljaju podatke izvan EU, jer ne mogu ispuniti stroga pravila europskih regulatora o prikupljanju i čuvanju takvih podataka.

LinkedIn će, pretpostavlja se, napraviti isto što i Meta, nakon što je u lipnju obustavila svoje planove za korištenje javnih objava, komentara i slika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iz Mete su tako svojim korisnicima Facebooka i Instagrama poslali objašnjenje i ponudila im da budu izuzeti od takve prakse.

LinkedIn Koristite LinkedIn? Popularna poslovna društvena mreža uvodi jedan neočekivani novitet

Podsjetimo, korisnici u Hrvatskoj također su bili na meti Mete, platforme X i LinkedIna, ali se njihovi podaci zbog pravila EU nisu prikupljali. Barem tako službeno tvrde iz navedenih društvenih platformi.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti