Potpisan sporazum koji će omogućiti jeftinije mobilno surfanje u roamingu na Zapadnom Balkanu

Potpisivanjem ovog sporazuma, operateri su se obvezali značajno smanjiti cijenu mobilnih podataka u roamingu, kako za stanovnike EU koji putuju i borave u zemljama Zapadnog Balkana, tako i obratno.

Martina Čizmić | 04.05.2023. / 15:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija objavila je kako je 38 telekomunikacijskih operatera iz EU-a i Zapadnog Balkana potpisalo sporazum kojim će roaming podataka između Zapadnog Balkana i EU-a učiniti pristupačnijim za građane i tvrtke u obje regije. Iako nije točno navedeno o kojim se telekomunikacijskim operaterima radi, iz samog broja jasno je da je to veći dio operatera iz EU, koji imaju i svoje podružnice na Zapadnom Balkanu.

Slika nije dostupna Europski parlament razveselio Europljane: Još 10 godina bez roaminga

Potpisivanjem ovog sporazuma, operateri su se obvezali značajno smanjiti cijenu mobilnih podataka u roamingu, kako za stanovnike EU koji putuju i borave u zemljama Zapadnog Balkana, tako i obratno.

Tako će se maksimalne maloprodajne razine cijena ('ograničene cijene') za 1 GB postupno smanjivati od listopada 2023. do 2028. Sa 18 eura od 1. listopada 2023. , 14 eura od 2026. pa sve do 9 eura od 2028. 

Snižavanje cijena roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana od 1. listopada ove godine donijet će koristi građanima i poduzećima EU-a i Zapadnog Balkana. Predani smo učiniti sve što možemo kako bismo ubrzali stvarnu integraciju Zapadnog Balkana u naše jedinstveno tržište, istaknuo je povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

Slika nije dostupna Od 1. srpnja besplatan roaming na Zapadnom Balkanu, provjerite na koje se zemlje odluka odnosi

Očekuje se da će uvođenje ograničenja cijena smanjiti cijene podatkovnog roaminga za korisnike koji putuju između EU-a i zapadnog Balkana. Ovo ograničavanje cijena potaknuti će i pojednostaviti poslovne, kulturne, turističke i druge razmjene između EU-a i zapadnog Balkana, jačajući veze između susjednih regija.

Prema informacijama koje je objavila EK, operateri trenutno rade na kreiranju proizvoda s cijenom nižom od dogovorenog cjenovnog limita.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti