Potpisana Deklaracija o jačanju ekosustava tehnološkog poduzetništva na području Srednje i Istočne Europe

Deklaracija će povezati ključne igrače u startup zajednici i unaprijediti poduzetničku kulturu.

Martina Čizmić | 15.11.2018. / 17:15

Startup Europe (Foto: PR) (Foto: PR)

U Sofiji je svečano potpisana Deklaracija o jačanju ekosustava tehnološkog poduzetništva na području Srednje i Istočne Europe koja će omogućiti povezivanje ključnih dionika u cilju stvaranja preduvjeta za rast i razvitak na inovacijama temeljenog startup poduzetništva.

Ova deklaracija, koju je kreirala – inicijative Europske komisije, ima za cilj povezati ključne dionike startup zajednice, unapređivati poduzetničku kulturu te voditi ekosustave Središnje i Istočne Europe k uspjehu.

Digitalna revolucija pruža mnoge mogućnosti za rast na inovacijama temeljenog gospodarstva. Prostor Središnje i Istočne Europe, zbog velikog broja talentiranih ljudi sa snažnim vještinama iz ICT područja i dinamičnom startup zajednicom, posjeduju značajan potencijal. Digitalna je transformacija krucijalna za razvoj ovih regija.

Jaka startup zajednica ima potencijal transformirati lokalnu ekonomiju te osigurati održivi rast i visoku stopu zaposlenosti kao temelj snažne ekonomije. Istovremeno, ova zajednica kontinuirano se suočava s izazovima koji ometaju njezin daljnji rast i razvoj kao što su nedostatak informacija, birokracija i složeni postupci pri pristupu izvorima financiranja.

Deklaraciju su potpisali sljedeće organizacije Srednje i Istočne Europe: Bulgarian Business Forums (Bugarska), CzechInvest (Češka), – ZICER (Hrvatska), Europa Media Group (Mađarska), predstavnik Poljske, Spherik Accelerator (Rumunjska), The Slovak Alliance for Innovation Economy (Slovačka) i IPR Venture Factory (Slovenija).

Potpisivanjem ove Deklaracije svaki od potpisnika postaje dijelom mreže.

Zagrebački inovacijski centar, kao središnje mjesto razvoja startup zajednice u Hrvatskoj, predstavlja našu zemlju u ovoj inicijativi.

Zemlje poput Hrvatske imaju podjednake izazove u pozicioniranju svojih proizvoda na globalna tržišta. Međusobne aktivnosti te suradnja usmjerena prema istim ciljevima mogu donijeti zajedničke i multiplikativne koristi. Nužno je poticati transnacionalnu suradnju. Posebna mi je čast što je ZICER prepoznat kao ključni dionik hrvatskog inovacijskog i startup ekosustava, istaknuo je Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra i hrvatski potpisnik Deklaracije.

Kooperativnošću i zajedničkim naporima zemalja potpisnica ove Deklaracije stvaraju se preduvjeti za pokretanje i lakši plasman proizvoda malih i srednjih visokotehnoloških tvrtki na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije i šire. Kao rezultat ovakve suradnje otvorit će se nove mogućnosti stvaranja međunarodnih uspjeha.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti