Potpisano dugogodišnje partnerstvo: Ovo je novi Waymov robotaksi

U automobile je prvo potrebno ugraditi autonomnu tehnologiju, nakon čega kreće testiranje na javnim cestama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2024. / 11:45

Waymov IONIQ 5 (Foto: Waymo)

Dok Musk puno govori i godinama najavljuje svoj robotaksi-servis, ekipa iz Googlea, odnosno Alphabetove tvrtke Waymo odavno je prešla s riječi na djela. Ne samo da su već predstavili svoju tehnologiju za autonomnu vožnju, već nekoliko godina i to bez ikakvih većih problema prevoze putnike u nekoliko američkih gradova.

Tehnologija u automobilu Ovi sustavi važniji su za sigurnost u automobilu od puno razvikanije autonomne vožnje

Pri tome treba naglasiti kako Waymo ne razvija vlastite automobile, već na vozila partnerskih kompanija (Chrysler Pacifica i Jaguar I-Pace) instalira svoju tehnologiju. Ta se suradnja do sada pokazala itekako uspješnom. Vozila opremljena ovom tehnologijom, a u kojima nema vozača, prevoze putnike na sličan način na koji ljudi koriste klasične taksije. Putem aplikacije upišu svoju destinaciju, a taksi prepozna njihovu lokaciju na kojoj ih treba pokupiti. Cijeli taj proces je jednostavan i, što je najvažnije, do sada se cjelokupno iskustvo pokazalo iznimno pouzdanim i sigurnim.

Kako se Waymo namjerava širiti i dalje, tako raste potreba i za novim vozilima. Zato je kompanija najavila višegodišnje partnerstvo s Hyundai Motor Companyjem. Prva faza tog partnerstva uključuje implementaciju Waymove autonomne tehnologije, nazvane Waymo Driver, u Hyundaijev električni model IONIQ 5. Planovi su veliki i uključuju flotu autonomnih IONIQ-a s velikim brojem vozila tijekom sljedećih godina, no stvari ipak neće ići tako brzo.

Naime, taj proces prvo uključuje proizvodnju ovih automobila koji su prilagođeni za robotaksi-servis, zatim integraciju autonomne tehnologije u ta vozila i tek nakon toga kreće testiranje na cestama. To se očekuje tek za oko godinu dana, a “tijekom sljedećih godina” Hyundaijeva vozila postat će dio Waymove flote koja prevozi putnike.

IONIQ 5 samo je, dakle, dio prve faze ovog partnerstva te iz Wayma kažu da istražuju dodatne prilike za suradnju, no nisu naveli dodatne detalje, odnosno razmišljaju li u budućnosti i neke druge Hyundaijeve automobile uključiti u svoju autononu flotu.

Waymo Što mislite o ovoj ideji tehnološkog diva? Umjesto roditelja, djecu će u školu i na aktivnosti voziti robotaksiji

Iako i još neke kompanije testiraju svoja autonomna vozila i tehnologiju, kako u SAD-u, tako i u Kini, Waymo se za sada čini nedodirljivim liderom na ovom tržištu. Ipak, za očekivati je kako će s vremenom konkurencija biti sve veća, a dodatno bi je mogla zaoštriti i Tesla, o čemu ćemo više informacije saznati krajem sljedećeg tjedna.

Izvor: Waymo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti