Potpuno nova generacija PC-ja: Microsoft s AI računalima napada Apple

Microsoftova računala trebala bi po procesorskoj snazi i AI opcijama biti bolja od Appleova MacBooka Air s posljednjim hardverom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2024. / 14:41

Microsoft Surface (Foto: Afp)

Na krilima ulaganja u umjetnu inteligenciju, tržišna vrijednost Microsofta u posljednje je vrijeme eksplodirala te sada iznosi čak 3,15 bilijuna dolara. Satya Nadella, jasno, nastavit će s fokusom na AI, a jedan od prioritete bit će mu i nova generacija osobnih računala u kojima će također važan faktor biti upravo umjetna inteligencija.

Windows 11 Sljedeće godine očekujemo novu verziju Windowsa, a na tržište stižu i AI osobna računala

Što kompanija konkretno priprema s novom generacijom AI PC-a, trebali bi saznati sljedeći mjesec, no prema medijskim izvještajima baziranim na izvorima upoznatim sa situacijom u Microsoftu, u ovoj kompaniji vjeruju kako napokon imaju pravog konkurenta Appleu i njihovim popularnim prijenosnicima iz serije MacBook Air.

Microsoftova računala koja će pokretati Qualcommov hardver, odnosno čipovi Snapdragon X Elite, trebala bi, kada su u pitanju procesorske performanse, kao i zadaci bazirani na umjetnoj inteligenciji, biti bolji u odnosu na posljednju generaciju Aira koji pokreće Appleov čipset M3.

Snapdragon X Elite procesore možemo očekivati u većem broju prijenosnih računala s Windowsima koji će se ove godine pojaviti u prodaji, uključujući, dakle, i neka Microsoftova računala. Nadolazeća generacija Surfacea Pro 10 i Surfacea Laptop 6 tako bi trebala biti dostupna samo s Qualcommovim hardverom, ne i s Intelovim Core Ultra čipovima. Ova će računala biti namijenjena širem potrošačkom tržištu, dok je Microsoft za poslovne korisnike već predstavio verzije ovih uređaja s Intelovim čipovima.

Prema internim informacijama iz kompanije, u Microsoftu prijenosnike sa spomenutim Qualcommovim čipovima nazivaju sljedećom generacijom AI Copilot osobnih računala, kako bi ih se razlikovalo od postojećih računala koja pokreću AMD-ovi i Intelovi procesori. Ova generacija računala tako bi trebala prva dobiti AI opcije Windowsa, uključujući i AI Explorer.

Mustafa Suleyman Microsoft povukao veliki potez koji dovoljno govori o njihovim ambicijama na tržištu

Prema ranijem izvještaju Windows Centrala, AI Explorer će donijeti blockbuster AI iskustvo i upravo bi ta opcija trebala predstavljati glavnu razliku između AI osobnih računala i običnih PC-a. AI Explorer na ovoj stranici opisuju kao naprednu verziju Copilota s ugrađenom povijesti svega što su korisnici radili na svojim računalima, odnosno povijesti aplikacija unutar kojih je moguće pretraživati ranije otvorene razgovore, dokumente, fotografije, web-stranice itd.

Od ostalih noviteta koja bi trebala donijeti umjetna inteligencija na računala spominju se nove opcije za prijenos videa (poput različitih efekata, zamućenja pozadine itd.), mogućnost besplatnog stvaranje fotografija korištenjem AI modela, korištenje Copilota za brojne opcije na samom računalu itd.

Službeno predstavljanje samih računala, na kojem bi trebali saznati i više informacija o Microsoftovoj AI viziji za hardver i softver, bit će 20. svibnja.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti