Potražnja za rabljenim pametnim telefonima raste u cijelom svijetu

Prodajom "starog" uređaja štitimo i okoliš jer uređaj neće završiti u smeću, nego će ga netko i dalje koristiti.

Martina Čizmić | 20.01.2020. / 11:06

Recikliranje mobitela (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Proizvođači pametnih telefona iz godine u godinu na tržište izbacuju sve više pametnih telefona. Isto tako, korisnici kupuju sve više pametnih telefona. Stoga se nameće pitanje - što se događa sa svim onim telefonima koji više nisu poželjni, a još uvijek su u dobrom stanju?

Korisnici koji često mijenjaju pametne telefone prodaju svoj stari uređaj kako bi povratili nešto novca i riješili se nepotrebnog uređaja. A to znači da taj rabljeni, a još uvijek dobar uređaj može nekome drugome poslužiti.

Analitička kuća IDC u svom je izvještaju istaknula kako se potražnja za rabljenim pametnim telefonima iz godine u godinu sve više povećava. Tako je u 2019. godini potražnja porasla na 207 milijuna pametnih telefona.

Analitičari očekuju da će se trend rasta potražnje za rabljenim telefonima nastaviti i u budućnosti, a za to su "krivi" sami proizvođači.

Naime, na tržište često izbacuju nove modele, a da stari još nisu "zastarjeli". Korisnici prodaju te starije modele koji su još uvijek funkcionalni i "dobri", a na tržištu rabljenih telefona i znatno jeftiniji od novih uređaja.

U IDC-u procjenjuju kako bi do značajnih poremećaja u toj praksi moglo doći sa širim uvođenjem 5G tehnologije jer će vlasnici prodavati svoje 4G uređaje kako bi mogli kupiti nove.

Prodaja starog telefona može biti i prilično isplativa. U SAD-u postoje tvrtke koje su specijalizirane za otkup takvih uređaja koje najviše posla imaju kad neki od velikih proizvođača pametnih telefona predstavi nove modele.

Uostalom, prodajom "starog" uređaja štitimo i okoliš jer uređaj neće završiti u smeću, nego će ga netko i dalje koristiti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti