Potrebna nam je brza modernizacija obrazovanja, u protivnom nećemo biti spremni za zanimanja budućnosti

Poslovi budućnosti koji su danas prepoznati kao neposredno vezani uz daljinska istraživanja - opažanje Zemlje (EO/GI) i geoinformatiku (GIS) još uvijek su nepoznanica i tek ih trebamo otkriti.

Martina Čizmić | 24.06.2020. / 15:07

Dron, ilustracija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Svijet se mijenja iz dana u dan pa je tako već danas potrebno razmišljati o tehnologijama i poslovima budućnosti. Jedna od industrija koja će u budućnosti igrati važnu ulogu zasigurno je i svemirska industrija. Svemirske tehnologije neće biti vezane isključivo uz istraživanje i kolonizaciju svemira, već će svoje mjesto imati i na Zemlji.

Upravo kako bi tu budućnost dočekali spremni, već danas treba razmišljati o poslovima i zanimanjima koji će nam biti potrebni. To je ujedno bila tema i online konferencija 2. Earth Observation Summit i 4. Eyes on Earth Roadshow, koje su u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, EO4GEO projekta, Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge poslodavaca održane 2. i 3. lipnja. 

Na okruglom stolu pod nazivom “Earth Observation Sector Education and Application for Future Jobs and Prospering Business” razmotrene su snage, slabosti, prilike i prijetnje s kojima se suočava Copernicus program i EO/GI industrija te poslovi budućnosti koje donosi razvoj ove gospodarske grane te uloga obrazovanja u osiguranju adekvatnih kadrova za gospodarstvo i javnu upravu.

Naime, predstavnici javne uprave, gospodarstva i ekonomske zajednice složili su se da očekuju daljnji rast EO/GI sektora u narednom razdoblju, a EU programi Copernicus i Galileo su njegovi pokretači. Iz perspektive predstavnika gospodarstva, glavna je prijetnja nedostatak dobro obrazovanih profesionalaca svih razina obrazovanja, pa je stoga potrebno ubrzati modernizaciju obrazovnog sustava i usmjeriti ju u stjecanje potrebnih vještina.

Operateri drona, VR dizajneri i analitičari klimatskih promjena su zanimanja budućnosti

Kroz sesiju o Dizajnu kurikuluma predstavio se koncept razvoja edukacijske ponude za buduće akademske i VET programe koji se zasniva na razvoju generičkih sadržaja (predmeta i modula) koji se mogu kombinirati za ciljane edukacijske programe.

Poslovi budućnosti koji su danas prepoznati kao neposredno vezani uz daljinska istraživanja - opažanje Zemlje (EO/GI) i geoinformatiku (GIS) još uvijek su nepoznanica i tek ih trebamo otkriti. No, dosadašnja istraživanja, njihovi rezultati i potrebe koje uslijede definirale su ova zanimanja kao zanimanja budućnosti: stručnjak (Analyst) za daljinska istraživanja i geoinformatiku (GIS), programer softvera za daljinska istraživanja i GIS, stručnjak za razvoj aplikacija zasnovanih na geopodacima, stručnjak za podatke (Dana scientist) i stručnjak za geoprostorne interpretacije (kartograf budućnosti). Tu su i poslovi koji se značajno oslanjaju na EO/GI kao što su dizajner proširene stvarnosti i virtualnog svijeta, operater drona (bespilotne letjelice), analitičar klimatskih promjena, inženjer urbane poljoprivrede i inženjer ubrane sigurnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti