Povijest računalnog miša [PHOTO]

Prvi računalni miš patentirao je Douglas Englebert 17. studenog 1970. godine koji je radio na Stanfordovom institutu za istraživanja. Originalni naziv za prvi miš bio je „X-Y indikator pozicije za sustav prikazivanja“, a prvi put je korišten u Xeroxovom Alto računalnom sustavu 1973. godine.

Zimo Zimo Damjan Tomšić | 28.04.2011. / 17:36

Povijest računalnog miša [PHOTO]

Prvi računalni miš patentirao je Douglas Englebert  17. studenog 1970. godine koji je radio na Stanfordovom institutu za istraživanja.

Originalni naziv za prvi miš bio je „X-Y indikator pozicije za sustav prikazivanja“, a prvi put je korišten u Xeroxovom Alto računalnom sustavu 1973. godine.

Zbog manjka uspjeha prvog računalnog miša, prve zasluge kao računalni miš dobio je miš Apple Lisa. To je bio prvi komercijalan računalni miš koji je bio baziran na originalnom mišu sa Xeroxovog Alto računalnog sustava. Ono što je bilo jedinstveno kod Appleovog Lisa računalnog miša je to da je koristio čeličnu kuglicu umjesto standardne gumene kuglice.

Microsoft je davne 1983. godine izbacio svoj prvi računalni miš nazvan Microsoft Mouse koji je dolazio u dvije verzije. Prva verzija Microsoftovog miša se isporučivala sa IBM računalima i dolazila je sa pločicom za priključivanje.

Moramo spomenuti i danas važnu tvrtku na polju tehnologije računalnih miševa Logitech koja je 1982. godine izbacila prvi miš sa 3 tipke, a početkom devedesetih je predstavila računalni miš MouseMan Large.

MouseSystems je tvrtka koja 1995. godine prvi puta predstavila računalni miš sa kotačićem, ali to je primjetila samo nekolicina ljudi.

Tek je 1996. godine Microsoft popularizirao miš sa pomičnim kotačićem i to izdavanjem svog poznatog miša IntelliMouse Explorer. Pomični kotačić omogućio je jednostavno pomicanje kroz prozore, a služio je i kao srednja tipka između 2 gumba.

Borba se nastavlja, a 1998. godine došao je Appleov „hockey-puck“, prvi računalni miš koji je koristio USB sučelje.

Jedna od važnih godina u povijesti računalnih miševa je 1999. godina,  kada tvrtka Agilent revolucionira računalni svijet sa prvim optičkim LED senzorom za miševe. Ovaj senzor radio je bez potrebe za posebnom podlogom, praveći tako istinski pomak u tehnologiji optičkih senzora.

Prateći Logitechovu radio-frekvencijsku tehnologiju, Microsoft izdaje svoj prvi bežični miš i tako obilježava početak novog trenda bežične tehnologije računalnih miševa. Godine 2003. Apple izdaje svoj prvi bežični miš naziva Apple Wireless Mouse koji je kao bežični protokol koristio Bluetooth.

Logitech 2004. godine izdaje prvi laserski optički miš nazvan Logitech MX 1000. Ovaj laserski optčki senzor razvila je opet tvrtka Agilent, a sam laserski senzor je omogućio puno bolju preciznost od svojih LED prethodnika.

Apple 2005. godine izdaje svoj računalni miš Mighty Mouse, prvi njegov miš sa više od jednog gumba. Njegova prva dva glavna gumba nisu fizička, nego koriste kapacitivne senzore za dodir sa malim zvučnicima, koji proizvode zvuk kliktanja svaki puta kada pritisnemo gumb miša.

Tako 2008. godine, Logitech isporučuje svog milijarditog računalnog miša otkad ih je počeo prodavati 1982. godine. Tehnologija računalnih miševa je svih ovih godina daleko napredovala, tako da je ove godine Cybork izdao R.A.T.9 Gaming Mouse.

Ovo je jedan od najboljih miševa ikad i vjerujemo da trenutno ne postoji bolji miš od ovog. Zimo ekipa vam želi ugodno surfanje i nadamo se da vam je ovaj članak bio zanimljiv i poučan.

Koji je bio vaš prvi miš?

Via TopDesignMag

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti