Povjerenik EU-a: Digitalne tvrtke dobro su prošle u koronakrizi, sad je vrijeme da to i plate

EU planira predložiti digitalni porez kojim bi se oporezivale velike digitalne platforme.

Martina Čizmić | 07.09.2020. / 16:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok su brojne industrije zbog pandemije koronavirusa pretrpjele velike gubitke, tehnološki sektor nekako se uspio izvući i ostvariti dobre rezultate. Upravo zbog toga što su pojedine velike tehnološke tvrtke ostvarile velik rast tijekom koronakrize, u Europskoj uniji smatraju kako bi trebali i "pošteno platiti".

Paolo Gentiloni, europski povjerenik za gospodarstvo i oporezivanje istaknuo je kako je oporezivanje velikih međunarodnih tehnoloških tvrtki problem koji EU pokušava riješiti već godinama.

Više nije moguće prihvatiti ideju da ti divovi, pobjednici u krizi, ne plaćaju poštenu razinu poreza u Europi, rekao je Gentiloni na European House Ambrosetti Forumu održanom prošlog tjedna.

Podsjetimo, još 2018. Europska komisija predlagala je digitalni porez u iznosu od tri posto, no SAD, u kojem većina tehnoloških divova ima svoje sjedište, nije bio spreman pristati na takvo nešto. Iz EU-a su tad napominjali kako digitalne kompanije, u prosjeku, plaćaju porez od 9,5 posto, dok on za druge tvrtke iznosi 23,2 posto.

No koronavirus još je jednom podsjetio na uspješnost digitalnih tvrtki.

Digitalne platforme pravi su pobjednici ove krize, s gospodarskog gledišta, istaknuo je Gentiloni.

Stoga se očekuje da će EU predložiti novi digitalni porez 2021. godine, pogotovo ako propadnu pregovori na razini OECD-a.

Iako su EU i SAD u nekoliko navrata pokušavali dogovoriti oporezivanje digitalnih platformi, ti su pregovori trenutačno stavljeni na čekanje zbog predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u.

Inače, treba istaknuti kako je Francuska već uvela digitalni porez i najavila velikim tvrtkama da će ga morati plaćati, no zasad još nije implementirala taj zakon.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti