Povoljna cijena, moderna tehnologija i doza luksuza: Ovo bi mogao biti kineski best buy automobil na europskom tržištu

Dongfeng Motor je kompanija koja je dobro poznata u Kini, a neka njihova vozila dostupna su i na europskom tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.08.2024. / 10:48

Dongfeng Motor Nammi Box (Foto: Dongfeng Motor)

Kineski električni automobili sve su popularniji i u Europi, što možemo vidjeti i na cestama Lijepe Naše gdje su vozila made in China sve češći prizor. Broj kineskih automobilskih kompanija koje se šire na europskom tržištu sve je veći, a jedna od tih kompanija je i Dongfeng Motor. Iako mnogima to ime sigurno neće zvučati poznato, riječ je o jednoj od najvećih automobilskih kompanija u Kini, osnovanoj još krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, a koja surađuje s Nissanom i Stellantisom.

Kineski električni automobili Ovo se nikada nije dogodilo: Podaci o prodaji na kineskom automobilskom tržištu ukazuju na radikalnu promjenu

Dongfeng Motor, osim na domaćem tržištu, ima velike planove i u Europi koje ne bi trebale pomrsiti niti nedavno najavljene carine za uvoz kineskih električnih automobila u države EU. Osim predstavljanja cjenovno povoljnijih vozila za ovo tržište, dugoročni planovi uključuju i gradnju tvornice e-vozila u Italiji, što dovoljno govori o njihovim ambicijama.

Dongfeng Motor Nammi Box (Foto: Dongfeng Motor)

Korak prema ispunjenju tih planova napravili su nedavno predstavljanjem modela Nammi Box na švicarskom tržištu (trenutačno se može prednaručiti), a koji pažnju plijeni prvenstveno cijenom od 23.800 eura. Kako smo to već navikli od kineskih vozila posljednjih godina, ovaj automobil donosi odličan omjer cijene i modernih tehnologija pa čak ima i dozu luksuza koja nije uobičajena na vozilima ove cjenovne kategorije.

Automobil dolazi s 42,3 kWh baterijom i 95 KS motorom, uz doseg od 311 km, što je solidno za vozilo te cijene i namijene jer s dužinom od oko 4 metra ovo je idealan automobil za gradsku vožnju.

U unutrašnjosti dominira 12-inčni infotainment ekran te 5-inčni ekran s podacima o brzini, stanju baterije i slično. Još jedna zanimljivost vezana uz Nammi Box jest mogućnost potpunog preklapanja prednjeg sjedala tako da prednje i stražnje sjedalo postaju improvizirani krevet. To je idealna opcija za sve one koji, kada ih umor svlada tijekom vožnje, vole stati na odmorištu, malo se naspavati i odmorni krenuti na nastavak putovanja. Automobili na kojima je tako moguće potpuno preklopiti sjedala i napraviti mali krevet u vozilu nisu česti na europskom tržištu, no u Kini je takva opcija uobičajena.

Dongfeng Motor Nammi Box (Foto: Dongfeng Motor)

Koncept GTI-a “Vozio sam prototip i zaista je nevjerojatan”: Iz VW-a imaju velika očekivanja od modela ID GTI

Dozu spomenutog luksuza čine kožna sjedala, dok je kontrolna ploča ispred vozača presvučena kožom prošivenom dijamantima, a treba spomenuti i bežični punjač za pametne telefone. Sve to u vozilu jeftinijem od 24 tisuće eura tako da je jasno kako bi ovo mogao biti jedan od best buy kineskih automobila na europskom tržištu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti