Povratak "starog" prijatelja: Uskoro će nas posjetiti komet koji su posljednji put vidjeli neandertalci, objavljeno i koliko će biti blizu

Astronomi ističu kako će komet, kad bude prolazio pored Zemlje, biti vidljiv i golim okom, pod uvjetom da to vremenski uvjeti 1. veljače dopuste.

Martina Čizmić | 30.12.2022. / 14:07

Komet C/2022 E3 (ZTF) (Foto: Dan Bartlett)

Komet, koji je u blizini Zemlje bio posljednji put kad su neandertalci šetali ovim prostorima, ponovno se vraća. Radi se o kometu C/2022 E3 (ZTF) koji je u našem susjedstvu bio prije 50 tisuća godina, a početkom veljače 2023. godine proći će pored Zemlje na udaljenosti od 41,8 milijuna kilometara. Trenutno je komet udaljen od Zemlje oko 178 milijuna kilometara.

Slika nije dostupna Udobno se smjestite i uživajte u najljepšem pogledu na komet NEOWISE u svemiru

Iako je prilično star, komet je službeno otkriven tek u ožujku 2022. godine, a znanstvenici su nedavno objavili i prvu fotografiju koja otkriva njegovu zelenu boju i žuti rep sastavljen od prašine.

Astronomi ističu kako će komet, kad bude prolazio pored Zemlje, biti vidljiv i golim okom, pod uvjetom da to vremenski uvjeti 1. veljače dopuste.

To će ujedno biti prvi komet koji će biti moguće vidjeti golim okom nakon kometa NEOWISE koji je oduševio brojne ljubitelje astronomije u srpnju 2020. godine. I dok je NEOWISE iza sebe ostavio dugačak rep, E3 će, ističu astronomi, vjerojatno biti vidljiv kao siva pruga na noćnom nebu.

Noćno nebo VIDEO Bacite pogled i otkrijte koliko se noćno nebo promijenilo u posljednjih 12 godina

No, prije nego što E3 navrati do Zemlje, astronomi će uživati u nekim drugim svemirskim pojavama. Tako 2023. godina započinje kišom meteora Kvadrantida, koji bi trebali biti vidljivi i golim okom. Vrhunac će dostignuti u noći s 3. na 4. siječnja, kad će biti moguće vidjeti i do 40 meteora u sat vremena.

Za sve one koji žele promatrati kišu meteora, kao i komet E3, vrijede ista pravila. Udaljite se od gradskih svjetala, pronađite mračno područje i omogućite svojim očima barem 30 minuta da se priviknu na noćno nebo. Toplo se obucite, udobno smjestite i uživajte u nebeskom vatrometu.

 

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti