I dok Starlinkovi sateliti Elona Muska kvare dojam i promatranje svemira sa Zemlje, još uvijek možemo zahvaliti Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i njezinim kamerama na jedinstvenim prizorima i pogledu na Zemlju i njezino svemirsko dvorište.

Tijekom srpnja sa Zemlje je bio vidljiv spektakularan prelet kometa NEOWISE pa su mnogi entuzijasti iskoristili priliku za promatranje, a dio i za fotografiranje. No, trenutnih 540 Starlink satelita tvrtke SpaceX u niskoj Zemljinoj orbiti, više- manje je "fotobombardiralo" spektakularne fotografije sa Zemlje.

Starlinkovi sateliti na fotografiji kometa NEOWISE Starlinkovi sateliti uništili savršenu fotografiju kometa

Stvari međutim spašava ISS, čije kamere neumorno snimaju sve što se događa u Zemljinoj orbiti i oko nje.

Entuzijast Sean Doran iskoristio je javno dostupne snimke s ISS-a i napravio video u 4K rezoluciji koji prikazuje komet NEOWISE iznad Zemlje.

Video je spektakularan i vrijedan par minuta pažnje, a za razliku od promatrača na Zemlji, Muskovi sateliti nisu bili prepreka kameri na ISS-u.

Komet se trenutno udaljava od Zemlje i Sunca. Dok je bio vidljiv sa Zemlje, mogao se vidjeti i u Hrvatskoj, što je bila prilika koju su domaći astronomi iskoristili i snimili ga iznad Velebita.

Komet C/2020 F3 Neowise Spektakl na nebu: Probudite se u zoru i uživajte u pogledu na komet i neobične noćne svjetleće oblake

Procjenjuje se da je jezgra kometa NEOWISE promjera oko 4,5 kilometra, a mnogi astronomi vjeruju da bi taj komet s vremenom mogao postati i takozvani veliki komet, odnosno da bi mogao ostavljati još veći i spektakularniji vidljiv svjetlosni trag.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju