Udobno se smjestite i uživajte u najljepšem pogledu na komet NEOWISE u svemiru

Neumorne kamere Međunarodne svemirske postaje zabilježile su spektakularne prizore kometa NEOWISE iznad Zemlje. Jedan entuzijast od snimki je napravio video koji doista vrijedi pogledati.

Branimir Vorša | 28.07.2020. / 10:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

I dok Starlinkovi sateliti Elona Muska kvare dojam i promatranje svemira sa Zemlje, još uvijek možemo zahvaliti Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i njezinim kamerama na jedinstvenim prizorima i pogledu na Zemlju i njezino svemirsko dvorište.

Tijekom srpnja sa Zemlje je bio vidljiv spektakularan prelet kometa NEOWISE pa su mnogi entuzijasti iskoristili priliku za promatranje, a dio i za fotografiranje. No, trenutnih 540 Starlink satelita tvrtke SpaceX u niskoj Zemljinoj orbiti, više- manje je "fotobombardiralo" spektakularne fotografije sa Zemlje.

Slika nije dostupna Starlinkovi sateliti uništili savršenu fotografiju kometa

Stvari međutim spašava ISS, čije kamere neumorno snimaju sve što se događa u Zemljinoj orbiti i oko nje.

Entuzijast Sean Doran iskoristio je javno dostupne snimke s ISS-a i napravio video u 4K rezoluciji koji prikazuje komet NEOWISE iznad Zemlje.

Video je spektakularan i vrijedan par minuta pažnje, a za razliku od promatrača na Zemlji, Muskovi sateliti nisu bili prepreka kameri na ISS-u.

Komet se trenutno udaljava od Zemlje i Sunca. Dok je bio vidljiv sa Zemlje, mogao se vidjeti i u Hrvatskoj, što je bila prilika koju su domaći astronomi iskoristili i snimili ga iznad Velebita.

Slika nije dostupna Spektakl na nebu: Probudite se u zoru i uživajte u pogledu na komet i neobične noćne svjetleće oblake

Procjenjuje se da je jezgra kometa NEOWISE promjera oko 4,5 kilometra, a mnogi astronomi vjeruju da bi taj komet s vremenom mogao postati i takozvani veliki komet, odnosno da bi mogao ostavljati još veći i spektakularniji vidljiv svjetlosni trag.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti