Poznata je i cijena: Počinje testiranje Muskova svemirskog interneta

Nakon zatvorenih testova Starlinka, uskoro će započeti i javni testovi satelitskog interneta SpaceX-a za koji je interes do sada pokazalo više od 700 tisuća ljudi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.10.2020. / 09:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SpaceX bi uskoro mogao početi s javnim testiranjem svog satelitskog internetskog servisa Starlink za koji je, prema prijašnjim informacijama, interes pokazalo više od 700 tisuća ljudi u SAD-u. Proteklih nekoliko mjeseci provedena su zatvorena testiranja te se servis pokazao iznimno učinkovit, uz velike brzine i male latencije. Cilj SpaceX-a jest u svemir poslati tisuće satelita s kojima će pokriti cijelu zemaljsku kuglu te i osobama u ruralnim i zabačenim dijelovima svijeta omogućiti pristup brzom internetu.

Sateliti Starlink Koliko je trenutno zapravo brz Muskov Starlink internet? Rezultati bi vas mogli iznenaditi

Dosad je u svemir odletjelo oko 900 satelita koji mogu pokriti dio SAD-a i Kanade i upravo će u tim dijelovima svijeta biti dostupna usluga za testiranje. Već sljedeće godine, s lansiranjem dodatnih satelita, Starlink bi mogao pokriti većinu planeta i pokrenuti globalni svemirski, odnosno satelitski internet.

Muskova tvrtka počela je sa slanjem mailova osobama koje su se ranije prijavile za testiranje, a u njima je napokon spomenuta i njihova cijena. Prvo, potreban je jednokratni trošak od 500 dolara koji će uključivati poseban terminal za povezivanje sa satelitima, stativ za ugradnju terminala i WiFi router. Pored toga, potrebno je mjesečno plaćati 99 dolara za uslugu, što nije jeftino, no i prije je bilo jasno kako će cijena satelitskog interneta koji je dostupan i u zabačenim dijelovima svijeta biti veća u odnosu na klasične servise pružatelja internetskih usluga.

No ta cijena ipak neće vrijediti za sve jer će neki Starlinkov internet dobiti - besplatno. Naime, SpaceX je potpisao ugovor o besplatnom internetu za jedan ruralni školski okrug u Teksasu tijekom sljedeće godine. Besplatan pristup mreži na početku će biti dostupan za 45 obitelji, a s vremenom će se proširiti na još 90 obitelji u istom okrugu koje trenutačno nemaju pristup brzom internetu.

Kolonizacija Marsa (Ilustracija: Getty) Zemlja im nije dovoljna: SpaceX želi stvarati Starlinkovu mrežu i na Marsu

Što se početka testiranja tiče, u mailu poslanom osobama koje su se prijavile za testiranje navodi se kako SpaceX pokušava "smanjiti početna očekivanja" pa se naglašava kako će brzina pristupa internetu tijekom sljedećih mjeseci varirati između 50 i 150 Mbps, uz latenciju između 20 i 40 ms. Također, mogu se očekivati i kratka razdoblja tijekom kojih uopće neće biti pristupa internetu.

Planovi SpaceX-a na tržištu satelitskog interneta iznimno su veliki. Iako se početna ulaganja mjere u više od 10 milijardi dolara, ta bi usluga Muskovoj kompaniji mogla donijeti prihode od čak 30-ak milijardi dolara godišnje, no pitanje je kako će izgledati budućnost tog tržišta koje, naravno, neće biti rezervirano samo za SpaceX jer su na njega oko bacile i druge kompanije pa bi konkurencija mogla biti velika.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti