Koliko je trenutno zapravo brz Muskov Starlink internet? Rezultati bi vas mogli iznenaditi

Iako uvelike nepotpuna, testirana je Starlink mreža i pokazala iznenađujuće rezultate.

Branimir Vorša | 18.08.2020. / 07:04

Sateliti Starlink (Foto: SpaceX)

SpaceX Elona Muska ovo ljeto se upisao u povijest kao privatna tvrtka koja je američke astronaute vratila u svemir s američkog tla. No jedan njihov drugi projekt, koji je zasad napravio više smetnji nego nečeg dobrog, napokon je stavljen na testiranje i dao prve rezultate. Riječ je o mreži satelita Starlink.

Dosad su lansirani Starlink sateliti izazivali samo negodovanje znanstvene zajednici, zbog ometanja promatranja zvjezdanog neba i stvaranja gužve u nižoj orbiti oko Zemlje, no sad kad ih njih (tek) 600 (od ukupno 12.000) nalazi tamo gore, došao je red i na testiranje onog zbog čega se šalju gore - brzine bežičnog interneta koju pružaju.

Slika nije dostupna Starlinkovi sateliti uništili savršenu fotografiju kometa

Koristeći popularni Ooklin Speedtest stigli su i prvi rezultati, koji da ne okolišamo puno, zasad nisu niti blizu gigabitnog interneta i latencije ispod 20 milisekundi koje je Musk obećao. S druge strane, rezultati, za tih tek 600 satelita nisu ni tako loši.

Najveća brzina skidanja podataka s interneta koju je Starlink mreža u trenotnoj formaciji omogućila iznosila je na Ooklinom Speedtestu 60 Mbps, dok je brzina učitavanja podataka na internet iznosila 17.7 Mbps. latencija je varirala od 31 do 94 milisekunde.

Najniža zabilježena brzina skidanja podataka s interneta iznosila je 11 Mbps.

Uzevši u obzir sve navedeno, Muskova Starlink Mreža već sad daje rezultate koji će posramiti mnoge pružatelje usluga interneta, zapravo.

Uz to, Musk ih je u orbitu poslao tek 600 pa je vjerojatnost da će, kad će ih 12.000 kružiti iznad naših glava konstantno i biti u potpunosti umreženo, taj gigabitni internet postati i stvarnost.

Naravno, taj i takav interent će biti sve samo ne besplatan. No, ako Starlink mreža već sad radi probleme znanstvenicima u promatranju svemira, možemo tek zamisliti kakve će probleme raditi njih 12.000.

Izvor: Slash Gear

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti