Poznata tražilica pokleknula pod teorijama zavjera: Tvrdi da Australija - ne postoji

Ova je situacija jedan od brojnih primjera koji pokazuju koliko treba biti oprezan s informacijama koje se pročitaju na internetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2023. / 09:42

Klokan (Foto: Getty Images)

Znate li da jedan od kontinenata s više od 26 milijuna ljudi u biti uopće ne postoji? Takav se barem dojam mogao steći ako ste na Microsoftovoj tražilici Bing tražili informacije o Australiji. Naime, više korisnika koji su Bing upitali postoji li uopće Australija dobili su negativan odgovor.

Novi Bing Umjesto Cortane - Bing: Microsoft uveo glasovni razgovor za svoj AI chatbot

Razlog za takav nevjerojatan odgovor leži u jednoj staroj teoriji zavjere koja je navodno prvi put spomenuta na forumu koji okuplja osobe koje vjeruju da je Zemlja ravna, što je bilo još 2006. godine. Ta se teorija, možda i kao šala, ponovno počela širiti internetom prije 6-7 godina i prema njoj, Australija je jedna od najvećih prijevara u povijesti. Prema toj suludoj teoriji, britanske su vlasti izmislile Australiju kako bi imali opravdanje za ubijanje desetaka tisuća kažnjenika koje su trebale odvesti na taj udaljeni teritorij.

Za sve one koji se pitaju što je onda s onim milijunima Australaca koji tvrde da postoje i da žive na tom kontinentu, ova teorija nudi ludo objašnjenje i za to - nije riječ o pravim Australcima, već o tajnim agentima.

Teorija zavjere o nepostojećoj Australiji nije se spominjala godinama, no nakon greške Binga, o njoj se ponovno priča. Na ovu grešku Microsoftove tražilice upozorili su neki australski korisnici koji su, surfajući o svojoj zemlji, naišli na taj podatak da su cijeli život živjeli u zabludi što se tiče države u kojoj su rođeni. “Ako Australija ne postoji, trebam li onda plaćati svoje račune”, našalio se jedan od korisnika kojem je Bing dao negativan odgovor na upit o postojanju Australije.

Treba naglasiti kako se nisu svim korisnicima prikazivali isti rezultati te je za neke rezultate pretrage Bing potvrdio da Australija zaista postoji, a na teorije zavjere nije nasjela niti Microsoftova umjetna inteligencija te Bing Chat nije davao takve sulude odgovore bazirane na teorijama zavjere.

Bing i Edge s AI Bingov AI chatbot postaje dostupan i na drugim preglednicima

Iz Microsofta su potvrdili kako su imali problema s rezultatima pretraživanja Binga oko Australije, no taj su problem sada riješili tako da, ako upitate njihovu tražilicu postoji li ovaj kontinent, ona će odgovoriti potvrdno.

Ova je situacija jedan od brojnih primjera koji pokazuju koliko treba biti oprezan s informacijama koje se pročitaju na internetu te kako je poželjno uvijek provjeriti više različitih izvora jer ako se među rezultatima pretrage na Bingu može prikazati jedna takva besmislica, možemo samo pretpostaviti kako se jednostavno i brzo mogu mrežom mogu širiti neke druge, puno uvjerljivije teorije zavjera.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti