Microsoft uvodi ograničenja oko korištenja njihove tražilice s umjetnom inteligencijom

Jedna pretraga, prema tim ograničenjima, može uključivati maksimalno pet upita, dok je broj dnevnih konverzacija s Bingom ograničen na 50.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.02.2023. / 09:34

Bing i Edge s AI (Foto: Afp)

S predstavljanjem verzije tražilice Bing u kojoj je implementirana umjetna inteligencije Microsoft je bacio rukavicu u lice Googleu. Na pocetku Bing AI oduševio je korisnike, dok je Googleov AI chatbot Bard zbog samo jednog netočnog odgovora poslao Googleove dionice u crveno, uz pad tržišne vrijednosti veći od 100 milijardi dolara.

Robot Musk upozorio kako umjetna inteligencija predstavlja egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu

No kako su korisnici počeli masovno testirati Microsoftovu AI tražilicu tako je ona počela davati sve čudnije odgovore, koje oni dijele na društvenim mrežama. U nekim slučajevima Bing se ponaša kao da je pušten s lanca te, što duže komunicirate s tom tražilicom, odgovori postaju sve nepredvidljiviji.

Bing tako ponekad laže korisnike, vrijeđa ih, emocionalno manipulira s njima i slično, zbog čega su se u Microsoftu odlučili postaviti neka ograničenja oko načina na komunikacije s ovom tražilicom. Prema novim pravilima ove kompanije, korisnici će moći oko jedne teme Bingu postaviti maksimalno pet pitanja, a tijekom dana to je ograničenje postavljeno na 50 pitanja. Kada korisnici ispucaju svojih 5 pitanja, Bing će im predložiti da promijene temu.

Iz ove kompanije naglašavaju kako, prema podacima vezanim uz pretrage putem Binga, većina ljudi odgovor na svoje pitanje dobije tijekom maksimalno 5 upita, dok samo jedan posto konverzacija ima više od 50 poruka. Problem pri tim dugim konverzacijama je što Bingovi odgovori postaju ponavljajući ili tražilica počne davati odgovore koji korisnicima neće pomoći. S uvođenjem ograničenja broja postavljenih pitanja, Bing se neće zbuniti, naglašavaju iz tvrtke.

Panel o AI Panel o AI u školstvu: ChatGPT neće zamijeniti školu, no mogao bi pomoći nastavnicima i učenicima u boljem obrazovanju

Microsoft će, naravno, nastaviti s razvojem i testiranjem Bing AI-a kako se spomenuti problemi više ne bi ponavljali tako da bi u budućnosti kompanija s vremenom mogla ukinuti ograničenja od pet upita za jednu temu, odnosno maksimalno 50 upita po danu.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti