Poznati su planovi za nove modele iPada, a saznali smo i nešto novo o Appleovom uređaju s fleksibilnim ekranom

Trenutačno je na tržištu dostupno 5 modela iPada, a Apple želi unijeti reda u svoju ponudu kako bi se modeli iz serije Pro i Air, odnosno klasičan iPad jasno razlikovali.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2023. / 15:44

Apple iPad Pro (Foto: Apple)

Iako prodaja uređaja s fleksibilnim ekranima konstantno raste, njihov je udio na ukupnom tržištu pametnih telefona i dalje zanemariv. Razlozi za to su različiti, od kvalitete ekrana koja i dalje ne može parirati ekranima klasičnih telefona do cijene, a dio analitičara smatra kako bi se stvari mogle promijeniti jednom kada Apple predstavi svoj prvi uređaj sa savitljivim ekranom.

App Store Korisnike iPhonea i iPada uskoro očekuju radikalne promjene

Cookova kompanija, prema brojnim izvješćima proteklih godina, ne ignorira ovo tržište, no ne žele niti žuriti i predstaviti uređaj koji neće biti u rangu s njihovim visokim standardima. Ovaj tjedan na mreži su se pojavile informacije o planovima kompanije oko budućih uređaja i ekrana koji će se koristiti. Te informacije ipak ne donose dobre vijesti za sve one koji se nadaju skorašnjem Appleovom telefonu i tabletu sa savitljivim ekranom.

Više osoba koje su upoznate sa stanjem u kompaniji vjeruju kako će, prije savitljivog iPhonea, kompanija predstaviti tablet sa savitljivim ekranom, a ranije se čak spominjao i MacBook s 20-inčnim fleksibilnim ekranom. Prema novim informacijama, Apple zaista planira predstaviti takav uređaj, no čini se kako niti u samoj kompaniji još nisu sigurni kada bi to moglo biti te trenutačno nemaju vremenski okvir.

Umjesto na fleksibilne ekrane, Apple će tijekom sljedećih godina fokus staviti na - OLED ekrane. Dok je takva vrsta ekrana već dostupna na Pro modelima iPhonea, tableti i računala i dalje koriste klasične LCD-e, odnosno u slučaju nekih modela koristi se Mini LED. Već sljedeće godine očekuje se kako će Apple na modelima iPad Pro koristiti OLED ekrane, dok ćemo na takav MacBook trebati sačekati malo duže.

Prema ranijim informacijama analitičara Rossa Younga, prvi prijenosnik koji će dobiti takav tip ekrana bit će MacBook Air koji bi se od 2025. godine trebao prodavati s OLED ekranom. Nakon toga za očekivati je kako će Cookova kompanija na sve većem broju uređaja početi koristiti OLED ekrane, a ako i nastavi koristiti LCD-e, to će biti na svojim telefonima i tabletima niže kategorije i, naravno, niže cijene.

To nije jedina novost koju Apple namjerava napraviti sa svojim tabletima te od sljedeće godine kompanija namjerava uvesti reda u svoju ponudu koja je postala, prema Marcu Gurmanu, zbunjujuća. Dok su prije bila dostupna samo dva modela, sada je dostupno čak pet glavnih modela iPada - Pro modeli, iPad Air i Mini te još dva klasična modela (deveta i deseta generacija) te je u nekim slučajevima razlika između samih uređaja prilično mala. Slična je stvar i s dodacima poput stylusa koji su kompatibilni samo s dijelom tableta, dok s drugima nisu.

Apple iPad Pro Korisnici iPada godinama su čekali ovu aplikaciju, a uskoro će napokon postati dostupna

U budućnosti situacija više ne bi trebala biti zbunjujuća. Modeli iz serije Pro dobit će nove opcije (M3 čipset, OLED ekran i novi dizajn) te će biti dostupni u verzijama s 11 i 13 inča, dok će model Air imat ekran nešto manje dimenzije (12,9 i 10,9 inča), ali i stariji čip M2. Apple će u prodaji zadržati i 10 generaciju klasičnog iPada koja će biti entry model i jasno će se razlikovati od modela Air i Pro. Nove modele iz serije Air i Pro očekujemo u ožujku sljedeće godine, dok nadogradnju klasičnog modela ne treba očekivati tako skoro.

Izvor: Apple Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti