Predstavljao se kao visoki dužnosnik, slao e-mailove i dobivao VIP ulaznice za sportska događanja

Iz policije su istaknuli kako je osumnjičeni uspio prevariti i službene osobe "jednog od uglednijih stranih klubova" te dobiti ulaznice i VIP tretman u predsjedničkoj loži.

Martina Čizmić | 03.07.2020. / 15:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policijska uprava Primorsko-goranska objavila je veoma zanimljiv slučaj kibernetičkog kriminala koji su uspješno riješili. 

Naime, kako navode, 36-godišnjak je u veljači 2019. godine registrirao domenu internetske stranice koja podsjeća na legitimnu domenu jednog od državnih tijela (policija nije otkrila o kojem državnom tijelu se radi). Kreirao je adrese elektroničke pošte te se javio na adresu međunarodnog sportskog udruženja i nekoliko sportskih klubova u zemlji i inozemstvu. U e-mailovima je tražio VIP ulaznice ili pozivnice na sportska događanja.

Kako policija ističe, u najmanje jednom slučaju uspio je dovesti u zabludu službene osobe jednog od uglednijih stranih klubova te dobiti tražene ulaznice i VIP tretman u predsjedničkoj loži.

Policija je kriminalističko istraživanje pokrenula u studenom prošle godine, a tijekom istrage obavljene su pretrage doma i drugih prostorija osumnjičenog na području Primorsko-goranske županije. Tijekmo pretrage, ističu iz policije, pronađena su računala i dijelovi računala, više komada raznih USB stickova, mobiteli i drugi predmeti koji su korišteni u prijevari, a također su obavljene i pretrage računala i drugih predmeta te su pronađeni i izuzeti digitalni dokazi koji upućuju na počinjenje nekoliko kaznenih djela.

Po završetku kriminalističkog istraživanja mjerodavnom državnom odvjetništvu kazneno je prijavljen 36-godišnji hrvatski državljanin za četiri kaznena djela računalne prijevare, od kojih tri u pokušaju te za kaznena djela zlouporaba naprava, teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka i računalno krivotvorenje, ističu iz policije na kraju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti