U Zagrebu predstavljen program koji podupire inovacije od najranijih faza

Moramo biti svjesni da živimo u vrijeme četvrte industrijske revolucije, u kojoj se tehnologija i gospodarstvo eksponencijalno mijenjaju.

Zimo Zimo | 01.02.2018. / 08:08

Inovacija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Program provjere inovativnog koncepta (PoC6) pokrenut je kako bi se pružila potpora inovacijama od najranijih faza u kojima se tek potvrđuje ispravnost koncepta tehnološkog rješenja, odnosno osigurao predkomercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta i predstavljen je na tribini u auli Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o tribini pod nazivom "Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske" što su je zajednički organizirali Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) s partnerom Udrugom inovatora Hrvatske, a moderirao ju je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga. Suorganizator tribine je Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije (CIRTT) Sveučilišta u Zagrebu, a cilj tribine bio je predstaviti inovativne projekte i primjere uspješne suradnje zagrebačkoga sveučilišta i njegovih sastavnica s gospodarstvom.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras rekao je da projekti ostvareni u sklopu ovoga programa na nekoliko sveučilišnih sastavnica - Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije te Prirodoslovno-matematičkom fakultetu pokazuju da je to sveučilište napredovalo u zadnjih nekoliko godina. Istaknuo je da je Sveučilište pokazalo prepoznatljiv apsorpcijski element u odnosu na međunarodne fondove te pozvao "ministarstva da osvijeste činjenicu da treba otvoriti prostor tehnološkim centrima u Hrvatskoj koji osiguravaju razvoj regija".

Akademik Leo Budin kratko je podsjetio na niz aktivnosti Znanstvenoga vijeća za tehnološki razvoj HAZU-a usmjerenih na poticanje inovativnosti.

Ravnatelj sektora za bespovratne potpore - istraživanje, razvoj i inovacije HAMAG-BICRO-a (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije) Mislav Jurišić podsjetio je da je od 2010. do 2015. zaključeno pet krugova Programa PoC. Uz stručnu potporu CIRTT-a sufinancirano je 46 projekata te je time u razvoj inovacija uloženo ukupno 9,9 milijuna kuna. Trenutačno je u provedbi šesti krug Programa PoC.

Podsjetio je da se Program provjere inovativnoga koncepta provodi u okviru Hrvatskoga projekta tehnologijskog razvoja (Croatia Science and Technology Project STP II) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Svjetskom bankom. Provedba toga programa dodijeljena je pak HAMAG-BICRO-u, a kako bi potencijalnom korisniku bio omogućen jednostavniji put od samoga prijavljivanja do realizacije, točnije provedbe projekta, HAMAG -BICRO je sklopio Sporazum o međusobnim pravima i obvezama vezano uz provedbu Programa s CIRTT-om u ulozi Prepoznatoga centra (PC), koji kao partner na provedbi programa pruža podršku korisnicima kroz cijeli postupak prijavljivanja i implementacije projekata.

Naglasak na inovacijama jedini je način prosperiteta države

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) dr. Tome Antičić rekao je da moramo biti svjesni da živimo u vrijeme četvrte industrijske revolucije, u kojoj se tehnologija i gospodarstvo eksponencijalno mijenjaju. Istaknuo je kako će svijet za deset, pa čak i za pet godina, biti puno drukčiji i tehnološki napredniji no što je danas te ustvrdio da će stagnirati zemlje koje se neće prilagoditi tom eksponencijalnom razvoju.

Antičić je uvjeren kako je naglasak na inovacijama jedini način na koji se može prosperirati u ovo vrijeme. Rekao je kako smo svi, nažalost, svjesni da Hrvatska na tome području baš 'ne stoji dobro' jer smo po većini relevantnih kriterija pri dnu ili na samome dnu Europske unije.

Dodao je kako je MZO itekako svjestan da je takva situacija dugoročno neodrživa pa ministarstvo priprema niz mjera - od osnovne škole do doktorskih škola kako bi se to promijenilo. Državni tajnik istaknuo je kako svakako treba povećati financiranje sektora znanosti i obrazovanja, ali smatra i da treba mijenjati i okruženje te cijeli pristup znanosti i obrazovanju.

Spomenuo je kako je i kurikularna reforma dio tih nužnih promjena kojima je cilj naučiti djecu razmišljati, a ne "bubati napamet". Ocijenio je kako su programi, poput ovoga što je predstavljen, izvrstan primjer kako bismo trebali raditi.

Na tribini su predstavljeni projekti u dva 'bloka' - u prvome bloku naglasak je bio na temi "Elektronika, elektrotehnika i ICT", a u drugom dijelu na temi "Energija, okoliš, materijali; Tehnologija prometa i ostalo". Raspravu na tome dijelu tribine moderirala je dr. Vlatka Petrović, o. d. voditeljice CIRTT-a zagrebačkoga Sveučilišta.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti