Predstavljen raketni motor koji pogone eksplozivni pulsevi i koji je jeftiniji, jednostavniji i učinkovitiji od klasičnih raketnih motora

Jeftiniji, jednostavniji i učinkovitiji raketni motor zvuči kao super stvar, zar ne? Jedan takav napravio je tim američkih znanstvenika, no ima jednu poveću manu - posve je kaotične naravi.

Branimir Vorša | 25.02.2020. / 14:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu objavili su prve rezultate studije o potencijalnom revolucionarnom novom tipu raketnog motora, nazvanog "motor rotirajuće detonacije". Ako se pokaže sigurnim za uporabu, mogao bi pomoći u proizvodnji manjih i jeftinijih svemirskih letjelica, no postoji i "kvaka", a ona je da je taj motor zapravo nasilno nepredvidive naravi.

Istraživački rad na tom revolucionarnom motoru zapravo je još u samom začetku, no s obzirom na to da je znatno učinkovitiji u korištenju goriva i jednostavniji za izgradnju, to bi uvelike smanjilo i proizvodnju trenutačnih raketa koje nose teret i posade u svemir. To bi ujedno i povećalo frekvenciju letova u svemir po jeftinijoj cijeni i bilo bi puno prihvatljivije i za sam okoliš.

Klasični raketni motor sagorijeva gorivo i potiskuje sve kroz čitav niz mašinerije i kontrolnih nozli kako bi se stvorio enormni potisak potreban za lansiranje rakete u orbitu.

Kod motora rotirajuće detonacije, međutim, sam udarni val od eksplozije obavlja čitav posao i bez potrebe za kompliciranim dodacima koji bi kontrolirali i usmjeravali potisak. Nakon inicijalnog paljenja slijedi niz sekundarnih pulsova paljenja koji zapravo stvaraju potisak potreban za polijetanje. Tako barem to sve izgleda u teoriji.

Problem je međutim, nepredvidivost rada samog motora.

Napravljen je od koncentričnih cilindara. Gorivo teče u praznini između tih cilindara i nakon paljenja brzo oslobađanje topline stvara udarni val, jak puls plina sa znatno višim pritiskom i temperaturom koji se kreće brže od brzine zvuka. Mana je u tome što su te detonacije posve svojeglave. Jednom kad nešto detonirate, to samo ide. To je tako nasilno, pojasnio je autor studije James Koch, student na doktoratu na spomenutom sveučilištu.

Koch i njegov tim proveli su seriju eksperimenata paljenja motora u trajanju od pola sekunde i sve snimali kamerama za brzo snimanje i pri 240.000 slika u sekundi. na taj način pokazali su što se točno događa kad se takav motor pokrene te su istovremeno prikupljali podatke koje će iskoristiti kako bi dokučili kako replicirati i iskoristiti svu tu sirovu energiju, ali bez općeg kaosa koji nastaje kad se motor upali.

U tom smislu napravili su matematički model pomoću kojeg planiraju iskoristiti za proces izrade funkcionalnog prototipa motora kojeg se može koristiti za svemirske letove.

Sad mogu uzeti ono što sam napravio i učiniti to kvantitativnim. Nakon toga možemo razgovarati o tome kako napraviti bolji motor, zaključio je Koch.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti