Predstavljen telefon s kojim se može i - parkirati automobil

Kineska automobilska kompanija predstavila je svoj prvi smartphone koji donosi 30 opcija namijenjenih isključivo upravljanju nekim opcijama njihovih vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2023. / 15:36

Nio Phone (Foto: Nio)

Nakon što su neke mobilne kompanije odlučile napraviti iskorak na tržište električnih automobila poput Xiaomija i Huaweija, u posljednje vrijeme primjetan je i obrnuti trend pa tako proizvođači električnih automobila ulaze na tržište pametnih telefona.

Ford f-150 Lightning Kupci ne žele platiti premium cijene za električne automobile, a naročito ih brine jedna stvar oko ovih vozila

Kineski Nio danas je predstavio svoj prvi pametni telefon koji je specifičan po nekim opcijama koje su namijenjene vlasnicima njihovih električnih automobila. Nio Phone tako se može koristiti kao ključ automobila, ali i putem telefona vlasnik može dati upute automobilu da se sam parkira, odnosno da dođe s parkirnog mjesta do njegove lokacije. Ova opcija, treba naglasiti, dostupna je samo na kineskom tržištu te se može koristiti na ograničenim prostorima i pri malim brzinama.

Niov telefon dolazi s čak 30 funkcija koje su specifične samo za njihove automobile. Iz kineske tvrtke nadaju se kako će sa svojim uređajima započeti novi trend u industriji. Vjerujem kako će mnogi naši konkurenti naučiti od naših inovacija na tržištu pametnih telefona i to pozdravljam, neskromno je komentirao izvršni direktor kineske tvrtke William Li.

Ovaj smartphone radi na Androidu 13 te dolazi sa zakrivljenim OLED ekranom dijagonale 6,8 inča, a pokreće ga čipset Snapdragon 8 Gen2. Sa stražnje strane telefona nalaze se tri kamere - glavni 50MP senzor s optičkom stabilizacijom, 50MP ultraširoki senzor te 50MP telefoto senzor. Kapacitet baterije iznosi 5200 mAh, a telefon podržava 66W brzo punjenje. Predstavljene su tri verzije ovog telefona (12GB RAM-a i 512GB, odnosno 1TB prostora te u premium verziji sa 16GB RAM-a i 1TB prostora za pohranu) cijene od oko 900 do 1030 dolara, a bit će dostupne samo na kineskom tržištu i to od kraja ovog mjeseca.

Volvo Budućnost je potpuno električna: Volvo najavio kraj prodaje dizelaša

Kao jedan od razloga zašto je Nio ušao na ovo tržište, usprkos upozorenjima nekih analitičara kako prebrzo šire poslovanje, nije u želji da konkuriraju kompanijama poput Applea, Samsunga ili Xiaomija, već razlog leži u - podacima. Pametni telefoni bit će dobra platforma za prikupljanje još više podataka što je krucijalno u trenutačnom tehnološkom svijetu te bi se podaci mogli iskoristiti za bolje korisničko iskustvo, kao i za zadržavanje korisnika, komentirao je analitičar Will Wond iz IDC-a. Slične planove ima još jedan proizvođač električnih automobila te Polestarov prvi smartphone na kineskom tržištu očekujemo krajem godine.

Inače, Nio se nalazi na devetom mjestu među proizvođačima električnih i hibridnih automobila u Kini, a u posljednje vrijeme značajno su povećali investicije u čipove i baterijsku tehnologiju, koju smatraju krucijalnom za daljnji napredak.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti