Predstavljena prva e-usluga Digitalne komore - internetski portal Gospodarska mreža

U sklopu projekta Digitalna komora predstavljena je i prva usluga - web portal Gospodarska mreža.

Martina Čizmić | 12.07.2018. / 15:07

Digitalna komora (Foto: HGK) (Foto: HGK)

Hrvatska gospodarska komora predstavila je novi projekt koji bi članovima trebao olakšati i ubrzati poslovanje te učiniti dostupnijima različite izvore financiranja.

Riječ je o Digitalnoj komori, informacijsko-komunikacijskoj platformi za e-usluge namijenjenoj članicama HGK, javnoj upravi i građanima. Implementacijom sedam e-usluga (e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija) ubrzat će se komunikacija i unaprijediti odnosi s članicama, digitalizirati  izdavanje dokumenta za javne ovlasti i omogućiti još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira. Osim toga, gospodarstvenicima će izvore financiranja učiniti dostupnijima i omogućiti im kvalitetniju promociju njihovih proizvoda i usluga.

Kako je prilikom predstavljanja projekta istaknuo predsjednik HGK Luka Burilović, gospodarstvenici željno iščekuju reforme, naročito po pitanju pojednostavljenja procedura i uklanjanja administrativnih barijera.

Ne žele gubiti svoje dragocjeno vrijeme na šalterima. Žele doći do informacija u svakom trenutku, iz svoga ureda i u svega par klikova, a upravo je to cilj Digitalne komore. Vrijednost projekta je više od 28 milijuna kuna, a financiran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, rekao je Burilović.

Gospodarska mreža (Foto: HGK) (Foto: HGK)

U sklopu projekta Digitalna komora, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, predstavio je prvu uslugu - web portal Gospodarska mreža. Riječ je o poslovnom portalu s besplatnim pristupom za članice HGK.

Gospodarska mreža objedinjuje poduzetnicima sve bitne informacije kao što su makroekonomski pokazatelji na razini Hrvatske i pojedinih županija, zasebni pokazatelji za realne stope rasta i inflacije, broj aktivnih poslovnih subjekata, broj zaposlenih i bruto inozemni dug, kazao je Radoš, naglasivši kako će korisnicima biti na raspolaganju i tražilica poslovnih subjekata koja će uz osnovne podatke nuditi i aktualne financijske pokazatelje te analize poslovanja.

Poslovni subjekti mogu se pretraživati po nazivu, odgovornim osobama ili statistici djelatnosti te se mogu uspoređivati s ostalim subjektima s istim NKD-om, pojasnio je Radoš.

Pristup informacijama na portalu Gospodarska mreža sljedeća dva dana otvoren je za sve, a može mu se pristupiti običnom identifikacijom. Nakon toga bit će potrebna identifikacija preko sustava e-građani.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti