Predstavljeno sićušno srce na čipu koje kuca poput pravog

Znanstvenici su napravili model srca na čipu za sigurnije testiranje lijekova i bolji uvid u bolesti srca.

Branimir Vorša | 31.01.2024. / 10:27

Digitalno srce na mikročipu, ilustracija
Digitalno srce na mikročipu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Predstavljen je novi model "srca na čipu", a predstavili su ga znanstvenici u medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Angelesu. Njihov inovativni model ima za cilj poboljšati testiranja liječenja raka, koja često predstavljaju rizik od oštećenja srca tijekom borbe sa stanicama raka.

Poboljšanja u novom modelu srčanog čipa uključuju zrelost stanica izvedenih iz ljudskih induciranih pluripotentnih matičnih stanica (hiPSC) i njihovu sposobnost oponašanja rada ljudskog srca od približno 60 otkucaja u minuti.

Dizalo, ilustracija Zamijenite dizalo ovom aktivnošću želite li imati zdravije srce

U studiji koja je objavljena u časopisu Lab on a Chip, znanstvenici izražavaju optimizam u pogledu potencijala sustava koji se temelje na hiPSC-u, poput srčanog čipa, da smanje oslanjanje na životinjske modele za pretkliničko testiranje lijekova.

HiPSC-i, sposobni za diferencijaciju u različite tipove stanica, usmjereni su da se razviju u stanice srca i krvnih žila prije nego što su stavljeni na fleksibilni silikonski materijal poznat kao polidimetilsiloksan (PDMS).

Bolje predviđanje problema s toksičnosti lijekova

Ključna značajka dizajna novog srčanog čipa njegova su dva paralelna kanala, koji omogućuju odvajanje stanica srca (kardiomiocita) i stanica krvnih žila (endotelnih stanica) uz održavanje neposredne blizine za interakciju, slično ljudskom tijelu.

Oponašanjem protoka krvi i mehaničkih pokreta srca kao odgovora na liječenje lijekovima, znanstvenici mogu predvidjeti potencijalne probleme toksičnosti koji mogu dovesti do aritmije ili smrti mišićnih stanica.

Razvijena platforma srčanog čipa olakšava probir potencijalno kardiotoksičnih kemoterapijskih agenasa na više tipova kardiovaskularnih stanica u fiziološki relevantnom modelu, ističu autori istraživanja.

Srce na čipu omogućuje dugoročnija istraživanja učinaka lijekova i okolišnih čimbenika na srce, a ostaje funkcionalno i do nekoliko tjedana.

Uspjeh KBC-a Zagreb - 3 Sjajan uspjeh liječničkog tima KBC-a Zagreb! Mirela je dobila svoje - treće srce: "Disat ću punim plućima i živjeti ponovno onako kako spada"

Osim pomoći u razvoju sigurnijih lijekova, očekuje se da će ta inovacija unaprijediti razumijevanje napredovanja bolesti srca i strategija liječenja. Stalni napredak u tehnologiji čipova isto tako nudi sve preciznije simulacije reakcija ljudskog tijela na mikroskopskim razmjerima.

Izvor: Scince Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti