Sjajan uspjeh liječničkog tima KBC-a Zagreb! Mirela je dobila svoje - treće srce: "Disat ću punim plućima i živjeti ponovno onako kako spada"

Točno 20 godina nakon prve transplantacije, gospođa Mirela iz Zagreba dobila je svoje treće srce! Sjajan je to uspjeh liječničkog tima s KBC-a Zagreb jer je retransplantacija srca rijedak zahvat. Pacijentici je u vizitu stigla i ekipa Dnevnika Nove TV.

DNEVNIK.hr | 27.09.2023. / 21:56

Galerija

S 41 godinom dobila je drugo srce, a sa 61. - treće! Ja sam imala 41 godinu, ako netko doživi 20 godina čeka ga retransplantacija. Nije baš uobičajeno, ali evo - meni se posrećilo, kazala je Mirela Pandžić koja priznaje da je nije bilo strah.

Akcija je od trenutka dojave da postoji srce za Mirelu trajala 24 sata. Transport iz Njemačke do Hrvatske, preuzimanje i operacija. To je sigurno 150 ljudi. Svatko može pogriješiti u jednom momentu i dovesti do toga da ishod ne bude dobar, pojasnila je Jasna Brezak, iz Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije.

Koordinacija mora biti na minutu precizna jer se radi o organu koji ima vrlo usko definirano vrijeme i shemije, dakle one količine vremena koje je srce izvađeno van bez cirkulacije, rekao je predstojnik klinike za kardijalnu kirurgiju Hrvoje Gašparović.

Dva i pol mjeseca sam čekala u bolnici. To je bio prekrasan doživljaj. Baš prekrasan. Vrhunski, kazala je Pandžić. S obzirom na to da je to gospođi Mireli već druga transplantacija - operacija je bila kompleksnija. Trajala je osam sati, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Tehnička kompleksnost, rizici od krvarenja i brojnih drugih komplikacija su značajno veći, pa je potrebno primijeniti i značajno viši stupanj kirurške vještine, objasnio je Gašparović.

Roboti u administraciji Vještine o kojima studenti uče na fakultetima uskoro bi mogle postati zastarjele i nevažne

Ali sve je dobro prošlo pa se i pacijentica dobro oporavlja. Dapače, pali su dogovori i za svirku.

Sa 61 godinom Tina Turner je održala koncert u Philadelphiji, dva i pol sata! Puna!, prisjetila se Mirela, na što joj je doktor Miličić odgovorio, Tina sa 61 godinom nije imala tako dobro srce kao što vi imate sad. 

Moram priznati, ne samo ja nego i širi tim i muškarci kolege su plakali od sreće što je došlo to srce i što se ona fenomenalno oporavlja, priznaje Brezak.

Apple iPhone 15 Pro Problemi za novi iPhone? Toliko se zagrijava da ga je ponekad neugodno držati u ruci

A ima i jedan zanimljiv podatak. To da se dogodilo da sam na operaciji, odnosno na anesteziji pacijentice koja je sada transplantirana bio i prije 20 godina, kazao je voditelj odjela za anesteziologiju Željko Čolak.

Na pitanje što će sada napraviti kad se oporavi od operacije, gospođa Mirela odgovara: Disati punim plućima i živjeti ponovno onako kako spada. Ne s bolovima i ne s potrošenim srcem. U istom tjednu obavljene su još tri transplantacije srca, kod 13-godišnje djevojčice i dvojice muškaraca. Svi su dobro. No, retransplantacije srca su rijetke.

Možemo se pohvaliti da do sada imamo tri pacijenta koja su liječena retransplantacijom srca i to ne u nekom kratkom vremenu, dakle to je u vremenu nekih šest, sedam godina, zaključio je Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila.

Kapa dolje i za bolničke timove i za hrabre pacijente!

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti