Pregled novog Mac OS X Liona

Nakon što je jučer obnovio svoje modele prijenosnih računala MacBook Pro, te najavio događaj na kojem će prestaviti iPad2, Apple je objavio pregled novog Mac OS X Liona.

Zimo Zimo Zimo | 25.02.2011. / 08:12

Pregled novog Mac OS X Liona

Nakon što je jučer obnovio svoje modele prijenosnih računala MacBook Pro, te najavio događaj na kojem će prestaviti iPad2, Apple je objavio pregled novog Mac OS X Liona.

Nakon velikog uspjeha iPad-a, te jednostavnosti njegova korištenja

, Apple je odliučio kako bi takav operativni sistem bio odličan i na njihovoj kolekciji stolnih i prijenosnih računala.

Mac OS X Lion stiže u ljeto 2011. godine, a ZIMO vam donosi kratak pregled nekih od važnijih značajki ovog najnaprednijeg operativnog sistema.


The Mac App Store


Isto kao i na App Storeu za iPad, Mac App Store nudi beskrajne mogućnosti za pregledavanje i kupovinu aplikacija. Aplikacije koje ste kupili ili besplatno preuzeli instaliraju se uz klik mišem, a nalazit će se na na desnoj strani Launchpada. Mac App Store je već dostupan za sve Mac korisnike koji imaju Mac OS X Snow Leopard i biti će dio novog Liona.


Launchpad


Dom za vaše aplikacije. Launchpad vam omogućuje brz pristup aplikacijama na način kao što to radite na iPadu ili iPhoneu. Pristupiti Launchpadu moguće je uz klik na njegovu ikonu u Docku. Vaš će se ekran fadati i prozori će biti zamijenjeni elegantnim full screen prikazom vaših aplikacija. Pomoću swipea mijenjate ekrane sa vašim aplikacijama koje možete organizirati prema vašim željama.


Full-screen aplikacije


Kada nešto radite, sigurno ne volite imati 10 otvorenih prozora koji vam samo smetaju. Uz novi Lion sve aplikacije možete koristiti u full-screenu isto kao na iPadu, te uz samo jedan swipe vraćate se Launchpadu sa vašim aplikacijama. Također možete 'listati' vaše aplikacije u full-screen modu bez da napuštate aplikaciju.


Geste i animacije


Nekad smo imali miš sa jednom tipkom, danas taj miš unaprijeđen je do krajnjih granica. Multi-touch geste omogućuju upravljanjem Mac OS X Lionom na različite načine. O čemu se radi pogledajte u videu ispod.


Mail 5


Mi smo bez OS X-ovog maila izgubljeni. Ne znamo kako ste vi, no sve je vrlo lako za podesiti uz to da je sve na jednom mjestu i ono najvažnije je da je pregledno. Novi Mail ima novi raspored funkcija i izgleda poput onog na iPadu. Mail 5 uključuje i novi način pretraživanja kojim našu potragu možemo učiniti bržom i laganijom, čak i za one koji imaju tisuće mailova u inboxu.


AirDrop


Uz pomoć AirDropa u Mac OS X Lionu možete bežično slati datoteke bilo kome. AirDrop ne zahtjeva nikakvu instalaciju niti neko posebno podešavanje. Uz klik AirDrop ikone u Finderu, računalo će naći sve uređaje okolo vas koji koriste AirDrop. Ukoliko ćete htjeti poslati neku datoteku, sve što trebate napraviti jest odvući datoteku na željeno ime i primatelj će nakon što potvrdi preuzimanje naći tu datoteku u 'Download' folderu. Kada više ne želite da drugi vide AirDrop, samo isključite Finder.

Ostale novitete u Max OS X Lionu možete pogledati na službenim Apple stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti