Preko 400 stambenih objekata uništeno ili oštećeno: Pogledajte detaljnu kartu posljedica razornog potresa u Sisku

Serija potresa koja je pogodila područje Petrinje krajem prosinca i koja je kulminirala razornim potresom jačine 6,2 stupnja, uništila je i oštetila na stotine stambenih objekata u Sisku i na području grada Petrinje, pokazuju najnoviji podaci europskog programa Copernicus.

Branimir Vorša | 06.01.2021. / 12:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Copernicus Emergency Management Service (EMS) objavio je najnoviju kartu procjene štete uzrokovane potresima na području Siska, na stambenim zgradama.

Copernicus EMS je program Europske unije koji je usmjeren razvoju europskih informacijskih usluga baziranih na satelitskim podacima i in situ podacima.

Pružaju usluge pružanja detaljnih informacija na zahtjev za odabrane krzine situacije koje su proizašle iz prirodnih ili ljudski izazvanih katastrofa bilo gdje u svijetu.

Riječ je o programu usmjerenom prema korisnicima i koji je otvoreno dostupan svojim korisnicima, većinom koji su javne vlasti.

Pomoću svojeg Rapid Mapping sustava napravili su kartu procjene štete na rezidencijalnim objektima u Sisku, a sličnu kartu najavili su uskoro i za područje grada Gline. Kartu su objavili na svojem Twitter profilu, samo što su umjesto Siska označili da je riječ o Petrinji.

Prema objavljenoj karti, u Sisku je 47 stambenih objekata uništeno, 376 ih je oštećeno, a još 468 ih je možda pretrpjelo štetu nakon razorne serije potresa koja trese to područje od kraja prosinca sve do sad.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti