Prema IDC-u PC tržište tone - Samsung i Apple sve više profitiraju od toga

Danas se čovjek na internet može spojiti gotovo putem bilo čega, uključujući pećnicu ili zamrzivač (dobro, šalimo se, iako nas možete ispraviti s nekim videom). Takvih “pametnih uređaja” (eh, ti prijevodi sa engleskog) iz kvartala u kvartal ima sve više i više u našim domovima, a ako je vjerovati IDC-u (Research firm International Data Corporation), najviše ih je s potpisom Samsunga i Applea.

Zimo Zimo Ante Malenica | 10.12.2012. / 16:03

Prema IDC-u PC tržište tone - Samsung i Apple sve više profitiraju od toga

Danas se čovjek na internet može spojiti gotovo putem bilo čega, uključujući pećnicu ili zamrzivač (dobro, šalimo se, iako nas možete ispraviti s nekim videom). Takvih “pametnih uređaja” iz kvartala u kvartal ima sve više i više u našim domovima, a ako je vjerovati IDC-u (Research firm International Data Corporation), najviše ih je s potpisom Samsunga i Applea.

Prema njihovom zadnjem izvješću, broj isporučenih smartphoena, tableta i računala u trećem kvartalu u odnosu na isto razdoblje lani porastao je za 27.1%, a riječ je o konkretno 303,6 milijuna uređaja s vrijednošću od 140 milijardi $. U idućem kvartalu njih bi trebalo biti 362 milijuna s vrijednošću od 169 milijardi $. Dobro, tko je na vrhu?

Samsung naravno. Njegov tržišni udio iznosi 21,5%, dok je onaj od Applea za par postataka manji - 15,1%. Doduše, kada bi gledali vrijednost svih isporučenih proizvoda, Apple je naravno na vrhu pošto prosječna cijena od 744$ po uređaju je mnogo viša od Samsungovih 310$. Na hrpi, u trećem kvartalu isporučeni Appleovi proizvodi procjenjuju se na 34,1 milijardu $. Kada bi barem naš proračun bio takav.

Od gomile podataka, vrijedi zabilježiti još dva - HP (Hewlett Packard) je u zadnjih godinu dana na tržištu došao sa 7,4% na 4,6% zastupljenosti s padom isporuka od čak 20,5%. To je ovako zgodan pokazatelj u kojem smjeru ide cijela IT industrija - unatoč tome što se predviđa kako će 2016. biti oko 2,1 milijardu uređaja (sada ih je mnogo manje, vidi početak članka) povezivih na internet, desktop i notebook računala će u toj brojci biti na samo 19,9% udjela. 2011. godine taj postotak je iznosio 39,1%. Vremena se definitivno mijenjaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti