Preminuo jedan od najpoznatijih svjetskih hakera, koji je utjerivao strah u kosti tvrtkama i vlastima

Kad su ga uhvatile, savezne vlasti bile su toliko zabrinute zbog njegovih hakerskih sposobnosti da su ga neko vrijeme držale u samici jer su se brinule da bi mu i samo blizina telefona omogućila da ponovno hakira.

Martina Čizmić | 21.07.2023. / 14:00

Kevin Mitnick (Foto: Eneas De Troya/Flicker/Wikipedia)

Za ime Kevina Mitnicka vjerojatno su rijetki čuli, no taj je Amerikanac svojevremeno slovio kao najtraženiji i najpoznatiji haker na svijetu. Do danas je ostao jedan od najpoznatijih, ali i primjer kako hakeri koji krenu s krive strane zakona mogu u konačnici napraviti puno toga pozitivnog.

Mitnickovi hakerski podvizi bili su legendarni, a poslužili su i kao inspiracija za nekoliko filmova. Primjerice, film "WarGames" s Matthewom Broderickom u glavnoj ulozi djelomično se temelji na tvrdnjama da je Mitnick još kao tinejdžer uspio hakirati računalne sustave američke vojske. Premda je Mitnick to uvijek negirao, legenda je ostala. 

Iako se hakiranjem bavio od tinejdžerskih dana, a uvijek je tvrdio da od hakiranja ne pokušava ostvariti financijsku korist niti povrijediti nekoga, Mitnick je 1988. godine uhićen pod optužbom da je ukrao milijun dolara u vlasničkom softveru tvrtke Digital Equipment Corporation. Osuđen je na godinu dana zatvora i tri godine uvjetne kazne, a 1995. je za njim izdan novi uhidbeni nalog zbog kršenja uvjetne kazne. Tijekom svog bijega od policije Mitnick je hakirao računalne sustave nekoliko korporacija, telekomunikacijskih operatora i obrazovnih institucija. 

Kad su ga napokon uhvatile, savezne vlasti bile su toliko zabrinute zbog njegovih hakerskih sposobnosti da su ga neko vrijeme držale u samici jer su se brinule da bi mu i samo blizina telefona omogućila da ponovno hakira. 

Posljednji je put iz zatvora izašao u siječnju 2000. i, kako je u nekoliko intervjua tada istaknuo, postao je druga osoba te počeo graditi novu karijeru, kao "bijeli haker" i savjetnik za sigurnost. U sljedećih nekoliko godina zbog svojeg je iskustva i znanja postao vrlo tražen javni govornik i pisac te je osnovao uspješnu tvrtku Mitnick Security Consulting.

Napravio sam u prošlosti kao mlađi čovjek neke stvarno glupe pogreške zbog kojih žalim. Sretan sam što sam dobio drugu priliku i što sam mogao iskoristiti ove vještine da pomognem zajednici, rekao je u intervjuu za CNN 2005. godine.

U posljednjem desetljeću bio je glavni direktor za hakiranje i djelomični vlasnik tvrtke za tehničku sigurnost KnowBe4, koju je osnovao njegov bliski prijatelj i poslovni partner Stu Sjouwerman, a koji je i svijet obavijestio o Mitnickovoj smrti.

Kevin je bio vizionar i stručnjak za pronalaženje ulaza u svaku organizaciju za koju je bio ovlašten hakirati. Iskoristio je to znanje za opće dobro i razvio demonstracije hakiranja koje su educirale poslovni svijet i obične ljude o tome kako se zaštititi. Kevinov opus nadahnuo je mnoge pojedince da nastave karijeru u kibernetičkoj sigurnosti - industriji u kojoj je ostavio neizbrisiv trag i nevjerojatno nasljeđe, stoji u osmrtnici objavljenoj nakon njegove smrti od raka gušterače, 16. srpnja 2023. godine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti