Prenosi li se gluten poljupcem? Evo što je pokazalo novo istraživanje

Za oboljele od celijakije, kontakt s glutenom može izazvati ozbiljne zdravstvene poteškoće.

Branimir Vorša | 05.05.2025. / 14:12 komentari
Poljubac
Poljubac (Foto: Getty Images)

Osobe s celijakijom dugo su bile zabrinute zbog mogućeg prijenosa glutena putem poljupca. No, novo istraživanje predstavljeno na konferenciji Digestive Disease Week (DDW) 2025 u SAD-u, sada pokazuje da ljubljenje partnera koji je nedavno konzumirao gluten nosi tek minimalan rizik.

Ispitivanje stvarnih scenarija

Studiju je vodila dr. Anne Lee, docentica nutricionističke medicine na američkom Sveučilištu Columbia.

tri vijesti o kojima se priča Širenje stanica raka Radi se na novim lijekovima Otkriveno tajno oružje raka: Evo što tumorima daje energiju za širenje u tijelu Pametni telefon, ilustracija Mali, ali značajna promjena Stavljate telefon na stol s ekranom prema gore? Evo zašto biste trebali promijeniti tu naviku Nezadovoljstvo, ilustracija I Hrvati su počeli primati obavijesti Šok za korisnike Fejsa i Instagrama: Evo što ih čeka ako ne počnu plaćati pretplatu i ne žele dati podatke Meti

Svi se brinu oko toga ulazi li gluten u hranu u restoranu, ali nitko se zapravo nije pitao što se događa kad se poslije toga ljubi, rekla je dr. Lee.

Deset parova, od kojih je jedan partner imao celijakiju, sudjelovalo je u dvije sesije ljubljenja. U prvoj, partner bez celijakije pojeo je 10 krekera i čekao pet minuta prije ljubljenja. U drugoj je popio oko 120 mililitara vode prije poljupca.

Rezultati unutar sigurnih granica unosa glutena

Znanstvenici su analizirali slinu partnera s celijakijom nakon svakog poljupca. U oba slučaja, razina glutena ostala je ispod 20 dijelova na milijun, odnosno granice koja se smatra sigurnom za proizvode bez glutena. Čak i kada je gluten bio prisutan, količina je ocijenjena kao zanemariva.

Savjeti koje smo davali o ljubljenju i celijakiji temeljili su se na oprezu i pretpostavkama. Koristili smo vlastitu prosudbu. Pacijenti s celijakijom mogu biti opušteniji, znajući da se rizik... može svesti na sigurnu razinu ako se nakon hrane s glutenom popije čaša vode, objasnila je dr. Lee.

Izvor: EurekAlert

Vezane vijesti