Prevaranti vrebaju djecu na Fortniteu i prazne roditeljima kartice

Iz Epic Gamesa upozoravaju sve igrače Fortnitea na oprez – napominju kako sve dodatke za igru trebaju preuzeti i kupovati samo na službenim stranicama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2018. / 09:34

Fortnite (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Fortnite je u kratko vrijeme osvojio milijune gamera diljem svijeta, a iako je sama igra besplatna (tj. njezin Battle Royal mod), zahvaljujući kupovini unutar igre samo tijekom travnja na takve je kupovine potrošeno skoro 300 milijuna dolara. No, kako to obično biva s popularnim igrama i servisima na internetu, ta popularnost privlači i hakere i kriminalce koji pokušavaju uzeti "svoj" dio velikog financijskog kolača.

Cilj su njihovih prijevara mladi igrači Fornitea i kartice njihovih roditelja te u posljednje vrijeme policija u Velikoj Britaniji bilježi sve veći broj prijava protiv takvih prevaranata koji prazne bankovne kartice roditelja.

Prevaranti se oglašavaju na društvenim mrežama i YouTubeu te u oglasima tvrde kako se na određenim internetskim stranicama besplatno može nabaviti virtualna valuta koja se koristi u Fortniteu (V-bucks) za kupovinu dodatnih stvari poput oružja i alata.

Nakon što kliknu na te oglase, otvore im se internetske stranice na kojima im se obećavaju besplatni V-bucksi, no prvo na njima trebaju ostaviti svoje podatke za pristup svom profilu na Fortiniteu i druge osobne podatke. Besplatan virtualni novac, naravno, neće dobiti, no tako predaju svoje podatke prevarantima koji ih iskorištavaju za pristup brojnim podacima, uključujući i informacije o bankovnim karticama igrača Fortnitea (kako je riječ često o tinejdžerima, dobivaju pristup karticama njihovih roditelja).

Fortnite Battle Royale (Foto: Epic Games) (Foto: Epic Games)

Iz Epic Gamesa, izdavača igre, pozivaju sve igrače Fortnitea na oprez – napominju kako sve dodatke za igru trebaju preuzeti i kupiti samo na službenim stranicama Fortnitea jer su stranice koje nude V-buckse lažne i opasne.

Prevarantima je cilj dokopati se podataka s kojima mogu pristupiti računima korisnika i potrošiti novac na karticama, odnosno putem povezanih stranica i linkova na koje je potrebno kliknuti žele zaraditi novac od oglašavanja na takvim stranicama.

Iz odjela londonske policije za sprječavanje internetskih prijevara napominju kako roditelji moraju djeci objasniti kakve im opasnosti prijete na internetu te da su takve ponude u kojima im se nešto besplatno nudi lažne, odnosno da je riječ o prijevarama. Najvažnije je djeci objasniti kako nikada ne smiju upisivati svoja korisnička imena i lozinke, odnosno detalje o računima jer upravo su to informacije koje kriminalci traže.

Izvor: The Telegraph
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti