Prijavi se na Let's Challenge i spasi hrvatske šume pomoću IoT-a

Ideja HT Challengea detektirati je šumske požare koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka i koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku koji bi se preko NB-IoT tehnologije povezali s aplikacijom ili platformom i na taj način pravodobno alarmirali sustav.

Martina Čizmić | 12.11.2018. / 11:37

Let\'s CHALLENGE – NB - IoT saves Croatian Trees (Foto: HT) (Foto: HT)

Hrvatski Telekom poziva sve zainteresirane na inovativni izazov razvoja rješenja temeljenog na tehnologiji interneta stvari, a čiji je cilj očuvanje hrvatskih šuma. Na natjecanje Let's CHALLENGE – NB - IoT saves Croatian Trees mogu se prijaviti internacionalni virtualni timovi koji će raditi na NB-IoT rješenju za ranu detekciju i prevenciju požara.

Ideja HT Challengea detektirati je šumske požare koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka i koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku koji bi se preko NB-IoT tehnologije povezali s aplikacijom ili platformom i na taj način pravodobno alarmirali sustav. Sudjelovati mogu pojedinci i timovi do tri člana s različitih strana svijeta, a finaliste očekuju mentori i osigurani resursi za pilotiranje razrađenih ideja. Svi finalisti dobit će i vrijedne nagrade. Natječaj je otvoren do 31. prosinca, proglašenje pobjednika bit će 14. siječnja, a 18. siječnja na final pitchu će biti i predstavnici Hrvatskog Telekoma te Deutsche Telekom Grupe.

Prijava mora sadržavati tri dijela – tehničko rješenje, poslovni plan i prezentaciju. Tehničko rješenje bi trebalo omogućiti ranu detekciju šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku koji bi se preko NB-IoT tehnologije povezali s aplikacijom ili platformom. Moguće je i kombiniranje s ostalim senzorima, primjerice kamerama. Aplikacija treba prikazivati prikupljene parametre i evaluirati podatke u realnom vremenu, kao i njihovu korelaciju, a potrebno je razviti stupnjevito alarmiranje te definirati preporučene akcije.

Let\'s CHALLENGE – NB - IoT saves Croatian Trees (Foto: HT) (Foto: HT)

Osim tehničkih detalja, potrebno je razraditi i poslovni plan temeljen na istraživanju tržišta. Posljednji dio je prezentacija koja treba sadržavati dokument s dizajnom rješenja i 10-minutne pitch prezentacije koja može biti i u video formatu.

U izazovu će se prvi put u Hrvatskoj, zahvaljujući Hrvatskom Telekomu, koristiti platforma nagrađivanog francuskog start-upa Agorize koji brojne tvrtke širom svijeta povezuje sa zajednicom od 5 milijuna inovatora okupljenih na svojoj platformi. Agorize im pomaže u pronalaženju studenata, developera, start-upova i zaposlenika. Platforma zato koristi algoritam za pronalaženje partnera omogućujući brzo i jednostavno okupljanje multidisciplinarnih internacionalnih timova.

Hrvatski Telekom ovom inicijativom želi pomoći u sprječavanju požara koji iz godine u godinu ljeti predstavljaju velike probleme. Šume prekrivaju 30 % Zemljine površine no taj se postotak smanjuje, a požari su jedan od glavnih razloga. Trenutno se požari detektiraju vizualno putem raznih kamera, a u HT-u vjeruju kako trenutno dostupna tehnologija omogućuje „pametniji“ pristup u sustavu alarmiranja stoga pozivaju sve zainteresirane da se prijave i pomognu u rješavanju ovog problema.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti