Prijavljen prvi slučaj smrti nakon reinfekcije koronavirusom, riječ je o ženi iz Nizozemske

Žena u Nizozemskoj preminula je nakon što se ponovno zarazila novim koronavirusom. To je ujedno i prvi slučaj smrti nakon reinfekcije u svijetu.

Branimir Vorša | 13.10.2020. / 15:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je izbila pandemija novog koronavirusa, ostalo je nejasno koliko dugo osoba koja je preboljela COVID-19 zadržava imunitet na taj virus. Nova istraživanja pokazuju da se osobe koje su preboljele COVID-19 mogu ponovno zaraziti novim koronavirusom. Prvi takav slučaj zabilježen je u Hong Kongu, a dosad je zabilježeno pet slučajeva reinfekcije u svijetu.

Kako bi se otkrilo da je riječ o reinfekciji, a ne novom rasplamsavanju izvorne zaraze, moraju se provesti laboratorijska testiranja koja moraju pokazati ključne razlike u virusima.

U tekstu objavljenom na stranicama Oxford University Pressa, prijavljen je slučaj 89-godišnje žene iz Nizozemske koja je preminula od reinfekcije novim koronavirusom i koja je od ranije već imala dijagnozu raka.

Ona je prvotno na hitnoj završila s teškim oblikom kašlja i povišene temperature. Uzorak brisa pokazao je da je pozitivna na virus SARS-CoV-2, a nakon pet dana njezini su se simptomi uvelike povukli i otpuštena je iz bolnice.

Dva mjeseca nakon što joj je dijagnosticiran COVID-19, u bolnici u kojoj je primala kemoterapije, pojavila joj se visoka temperatura, kašalj i otežano disanje. Novi uzorak brisa pokazao je da je pozitivna na novi koronavirus.

Ovaj put njezino se stanje nakon osam dana znatno pogoršalo te je nakon ukupno dva tjedna od nove dijagnoze 89-godišnja žena i preminula.

Nakon analize virusnih genoma iz njezina prvog i drugog brisa koji su pokazali da je COVID pozitivna, pronađeni su različiti sojevi novog koronavirusa, što je jasan znak da je doživjela reinfekciju.

Znanstvenici kažu da je njezin kompromitirani imunitet, zbog raka od kojeg je bolovala, vjerojatno bio i razlog zbog kojeg se ponovno zarazila i zašto je nova zaraza bila teža te u konačnici i smrtonosna.

Prvi slučaj smrti od reinfekcije koronavirusom dolazi u trenutku kad je prijavljen peti slučaj reinfekcije u svijetu, a taj slučaj zabilježen je u SAD-u kod 25-godišnjeg muškarca iz Nevade.

Izvor: Newsweek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti