Prijeti li svijetu novi sukob? Amerikanci spremni za udar na Rusiju

Ako se Putin bude miješao u nadolazeće američke izbore, Amerikanci bi mogli pokrenuti kibernetičke napade na Rusiju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.11.2018. / 07:43

Kibernetički napadi (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hoće li nadolazeći izbori u Americi označiti početak kibernetičkog rata između SAD-a i Rusije? Nadamo se da neće, no prema medijskim izvještajima iz SAD-a, čini se da su Amerikanci spremni na kibernetički udar na Putina i Rusiju. Posljednje predsjedničke izbore velikim su dijelom obilježile informacije o ruskom miješanju u izbore i lažnim vijestima te u SAD-u ne žele da se ista situacija ponovi i ovog puta.

Ministarstvo obrane i obavještajne agencije mogli bi pokrenuti kibernetički napad na Rusiju ako otkriju njihovu umiješanost u izborni proces – detalji su, naravno, tajni i nisu poznati, no jasno je da do napada neće doći u slučaju da se otkrije samo pokušaj manipulacije lažnim vijestima. Na napade bi se odlučili u puno ozbiljnijim situacijama, poput utjecaja na brojenje glasova, sprječavanja glasanja ili registracije korisnika, napominju na Engadgetu.

Još ranije ove godine Donald Trump potpisao je zakon kojim se omogućuju ovakvi kibernetički napadi protiv drugih zemalja – ranije je za odobrenje za takav napad bio potreban proces u kojem je trebalo sudjelovati više ministarstava, a po novom zakonu dovoljna je odluka samo ministra obrane Jamesa Mattisa i ravnatelja obavještajnih službi Dana Coatsa te se napad u nekim slučajevima može narediti i bez odobrenja Bijele kuće.

Još prije dvije godine iz SAD-a su prema Rusiji upućene slične prijetnje – tada se, u slučaju direktnog miješanja u predsjedničke izbore, spominjao kibernetički napad i hakiranje ruske infrastrukture. Do toga, srećom, nije došlo, a nadamo se da neće niti ove godine jer bi takvi kibernetički napadi mogli biti uvod u mnogo opasniji, ozbiljniji, a možda i katastrofalan sukob.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti