Prijeti mu 10 godina zatvora: Inženjer ukrao tajne i povjerljive podatke iz Applea

Appleov inženjer koji je imao pristup tajnim i povjerljivim podacima u vezi s planovima za autonomne automobile ukrao je veliku količinu povjerljivih dokumenata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.07.2018. / 11:00

Zatvor (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

U Appleu uvijek razmišljaju o inovacijama, tehnologijama budućnosti i novim proizvodima koji bi im, jednom kada više ne budu zarađivali desetke milijarde od prodaje telefona i ostalih gadgeta, trebali donijeti novi veliki izvor zarade. Jedno od takvih tržišta kojem bi se Apple mogao okrenuti jesu autonomni automobili, a kompanija je prije nekoliko godina osnovala odjel za razvoj tehnologije za autonomna vozila.

Kako je riječ o Appleu, koji je poznat po tajnovitosti, nitko sa sigurnošću ne može reći što se sve događalo u tom odjelu tijekom proteklih godina, no od "dobro upućenih izvora" mogli smo čuti informacije o razvoju autonomnog automobila, zatim o otkazivanu njegova razvoja, pa o orijentaciji Applea samo na tehnologiju koju će koristiti druge automobilske kompanije, da bi nedavno jedan analitičar zaključio kako kompanija zaista razvija vlastiti automobil kojim će upravljati računala.

Službenih informacija o namjerama Applea nema, no jedna je osoba prije nekoliko godina bila jako dobro upućena u sve što kompanija radi – Xiaolang Zhang zaposlio se krajem prosinca 2015. u odjelu za razvoj autonomnih automobila te je imao pristup tajnim i povjerljivim informacijama vezanim za istraživanje i razvoj u kompaniji.

Nakon što je uzeo porodiljni dopust koji je proveo u Kini, najavio je kako napušta Apple i odlazi u Kinu kako bi se brinuo za bolesnu majku te je rekao kako je već i pronašao novi posao – u kineskom startupu XMotors koji razvija električne automobile i autonomnu tehnologiju.

Osim činjenice što odlazi u kompaniju koja razvija sličnu tehnologiju kao i odjel u kojem je radio, ekipi u Appleu bilo je sumnjivo njegovo ponašanje te je, nakon što je predao službeni iPhone i Mac odjel za sigurnost u kompaniji provjerio povijest njegovih aktivnosti na ovim uređajima i ostao šokiran s onim što su pronašli. Naime, Zhang je preuzeo veliku količinu podataka iz kompanije i, kako je priznao tijekom istrage do koje je došlo nakon Appleove tužbe, te je podatke prebacio na ženin laptop.

Također, Zhanga su snimile sigurnosne kamere u laboratoriju za razvoj softvera i hardvera tijekom pauze koju je uzeo za čuvanje djeteta, čime je prekršio pravila kompanije. Istražiteljima FBI-a priznao je kako je uzimao podatke iz Applea, a dopustio im je i pristup ženinu laptopu te se pokazalo da je čak 60 posto podataka koje je preuzeo "iznimno problematično".

Apple je protiv njega podigao tužbu zbog krađe osjetljivih i povjerljivih podataka – uhićen je dok je pokušavao pobjeći u Kinu te mu prijeti kazna do deset godina zatvora.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti