'Princeza sigurnost': Ona je Googleovo tajno oružje koje ga štiti od hakera!

Parisa Tabriz nalazi se na čelu ekipe čiji je glavni zadatak zaštititi Google od hakerskih napada, a ispod imena na posjetnici joj piše – 'Princeza sigurnost'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2014. / 08:28

'Princeza sigurnost': Ona je Googleovo tajno oružje koje ga štiti od hakera!

Parisa Tabriz, 31-godišnja zaposlenica Googlea, jedna je od 'anomalija u Silicijskoj dolini' jer, ne samo da je žena u poslu u kojem prevladavaju muškarci, već i zato što upravlja ekipom od tridesetak stručnjaka i inženjera iz Amerike i Europe, od kojih su većina također muškarci. Novinari The Telegrapha nazivaju je Googleovim 'tajnim oružjem', dok joj na posjetnici kao zanimanje piše – 'Princeza sigurnost', a njen je glavni zadatak zaštititi ovu kompaniju od hakerskih napada.

Tabriz i ekipa koju vodi zaduženi su za zaštitu skoro milijarde korisnika najkorištenijeg preglednika internetskih stranica Chrome te je plaćena za 'napade i hakiranja' na vlastitu kompaniju – na taj način njena ekipa pronalazi sigurnosne propuste kako bi ih Google popravio prije nego ih otkriju i počnu iskorištavati hakeri. Parisa je odrasla u Chicagu, a s obzirom da ima dva mlađa brata, u šali kaže da je već u djetinjstvu naučila naređivati i šefovati muškarcima – 'bila sam starija i često sam ih znala tući', no kada su braća narasla, više nije bila fizički jača od njih pa ih je odlučila pobjeđivati na druge načine.

Kada je u srednjoj školi popunjavala test o poslovima koji bi joj najviše odgovarali u budućnosti, pokazalo se da bi joj najbolje odgovarao posao policajca te ona kaže da je i ovo što sada radi na neki način slično, jer također štiti ljude od napada. Zanimljivo je da današnja Googleova hakerica sve do prve godine fakulteta (završila je računarstvo) nikada nije niti dotakla računalo, a danas nadgleda brojne hakere i kriminalce koji pokušavaju provaliti u bankovne račune, zatim hakerske aktiviste poput Anonymousa pa do velikih stvari poput gašenja Gmaila u Iranu.

Osim vlastite ekipe koja je zadužena za obranu Googlea od hakera i kriminalaca, Parisa podsjeća i kako 'Google mora biti blizak s neprijateljima', odnosno ova kompanija hakerima nudi novčane nagrade do 30 tisuća dolara za otkrivanje i prijavu sigurnosnih propusta te su do sada isplatili oko 1,25 milijuna dolara za otkrivanje više od 700 propusta. Govoreći o nedavnom hakiranju slavnih osoba i objavljivanju golišavih fotografija, Tabriz kaže kako je takve stvari rastužuju jer je tu riječ o kriminalnom djelu te kako hakeri trebaju bolji PR kako bi svijetu pokazali da nisu svi isti, već da ima i dobrih hakera, odnosno onih koje svoje sposobnosti i vještine ne iskorištavaju za provaljivanje u tuđe račune i banke, već za pronalaženje sigurnosnih propusta i njihovo popravljanje.

Google je nedavno objavio kako je od svakih sto zaposlenika u kompaniji, njih samo 30 žene, a iako Parisa kaže da u samom Googleu nije bilo problema sa seksizmom, napominje kako joj je jedan muški kolega, nakon što je 2007. godine još na fakultetu dobila posao u Googleu, rekao kako je posao dobila samo zato što je žena.

Foto: Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti