Pripremite se na vrijeme! HNB educira kako prepoznati krivotvorene eure

Edukacija se obavlja online, a razvijena je na osnovi Nacionalnog programa za obuku zaposlenika banaka i financijskih institucija za postupak provjere autentičnosti novčanica i kovanica koji Hrvatska narodna banka provodi od 2009. godine.

Martina Čizmić | 04.07.2022. / 14:29

Euro, bankomat
Euro, bankomat (Foto: Getty Images)

Hrvatska će od 1. siječnja 2023. godine početi koristiti euro kao valutu za svakodnevno plaćanje. No, uz uvođenje nove valute, raste i rizik od veće količine krivotvorenih novčanica i kovanica na našem tržištu. 

Kako bi spriječili da veća količina krivotvorenog novca uđe u opticaj, u Hrvatskoj narodnoj  banci pripreili su edukaciju namijenjenu svima onima koji u svakodnevnom radu barataju većom količinom novca, ali i široj javnosti. 

Ističu kako je edukacija prije svega namijenjena zaposlenicima na blagajnama trgovačkog sektora, zaposlenicima na naplati cestarina, zaposlenicima na blagajnama kasina, učenicima završnih razreda trgovačkih i srodnih škola kao i drugim skupinama koje mogu obavljati ili obavljaju poslove na kojima će svakog dana biti u doticaju s većim količinama novčanica i kovanica.

Edukacija se obavlja online, a razvijena je na osnovi Nacionalnog programa za obuku zaposlenika banaka i financijskih institucija za postupak provjere autentičnosti novčanica i kovanica koji Hrvatska narodna banka provodi od 2009. godine.

Euro, bankomat Opskrbite se gotovinom ili pripremite kartice: Prije Božića većina bankomata neće raditi

Nema dvojbe da je u lancu za suzbijanje krivotvorina najvažnija karika skupina osoba koje, obavljajući profesionalnu aktivnost, svakodnevno rukuju novcem. Osobe kojima su novčanice i kovanice svakog dana u ruci prva su barijera u zaštiti integriteta novca i, osim izvrsnog poznavanja obilježja originala, očekuje se da rukovanjem neprestano razvijaju osjetilo opipa i vida pri dodirivanju i gledanju novca te trajno memoriraju svojstva originala. Upravo to omogućit će brzo povezivanje memoriranih svojstava originalnog novca sa svojstvima novca koji je predmet provjere, a što će rezultirati izdvajanjem neprikladnih i sumnjivih primjeraka gotovog novca, ističu iz HNB-a.

Edukacija, kojoj je moguće pristupiti putem portala Euro-edukacija HNB-a, sastoji se od tri dijela. U prvom se sudionici upoznaju s dizajnom i zaštitnim obilježjima euronovčanica, dobivaju konkretne savjete kako provjeriti ispravnost novčanice, kao i na što točno treba obratiti pozornost prilikom provjere. U drugom eurokovanica, dok će u trećem dijelu dobiti odgovore na najčešća pitanja vezana uz euro u Hrvatskoj. 

Cilj je edukacije upoznati širu javnost s izgledom i načinom provjere zaštitnih obilježja euronovčanica i eurokovanica radi što jednostavnijeg prelaska na novu valutu te omogućiti maloprodajnim zaposlenicima što jednostavniju provjeru zaprimljenoga gotovog novca eura, napominju na kraju iz HNB-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti