Prisjeo im intervju s AI Schumacherom, a tu grešku će sad i platiti pozamašnom svotom novca

Obitelj Schumacher, koja je bila vrlo zatvorena u vezi s Michaelovim oporavkom, bila je razumljivo ogorčena lažnim intervjuom Die Aktuellea. Sad su dobili i sudki epilog te priče,u visini od 200.000 eura odštete.

Branimir Vorša | 24.05.2024. / 11:19

Michael Schumacher
Michael Schumacher (Foto: Afp)

U bizarnom i neetičkom potezu, njemački časopis Die Aktuelle prošle je godine objavio lažni intervju sa sedmerostrukim svjetskim prvakom Formule 1 Michaelom Schumacherom, koji se privatno oporavlja od traumatske ozljede mozga od 2013. Časopis je koristio AI za generiranje intervjua, zavaravajući čitatelje i Schumacherovu obitelj. Nedavno je oko tog intervjua postignuta i sudska nagodba između obitelji Schumacher i medijske grupe Funke, matične tvrtke Die Aktuelle, u visini od 200.000 eura, prenosi portal Autosport.

Die Aktuelle reklamirao je članak kao ekskluzivni intervju, sadržavajući odgovore generirane umjetnom inteligencijom koji su lažno tvrdili da je Schumacher osjeća bolje te da uz pomoć svojeg tima "može čak ponovno samostalno stajati te hodati nekoliko koraka polako." Magazin je tek na kraju otkrio da je bila riječ o umjetnoj inteligenciji, no sugerirali su da su odgovori bili toliko točni da ih je možda trenirao sam Schumacher. Funke se ispričao gotovo odmah po puštanju navedenog intervjua i otpustio glavnu urednicu Die Aktuelle.

"Ovaj neukusan i obmanjujući članak nikada se nije trebao pojaviti. Kao rezultat objave ovog članka, odmah će se povući kadrovske posljedice. Glavna urednica Die Aktuelle Anne Hoffmann, koja je bila novinarka lista od 2009. godine, od danas će biti razriješena svojih dužnosti", izjavila je tada glavna direktorica Funkea Bianca Pohlmann.

Obitelj Schumacher, koja je bila vrlo zatvorena u vezi s Michaelovim oporavkom, bila je razumljivo ogorčena lažnim intervjuom. Dok je Netflixov dokumentarac iz 2021. "Schumacher" podijelio neke uvide u njegovo stanje, obitelj je detalje uglavnom držala u tajnosti, što je tvrdnje Njemačkog časopisa učinilo još šokantnijima.

Umjetna inteligencija u medijima se često doživljava, ili kao spasilac, ili kao razarač. Nedavno je čak i holivudska glumica Scarlett Johansson angažirala odvjetnike kako bi spriječila OpenAI da koristi njezin glas. Međutim, navedeni incident naglašava još zabrinjavajuću stvarnost: zlouporabu umjetne inteligencije u zavaravajuće svrhe vođene profitom. Navedena nagodba u tom smislu služi i kao upozorenje drugim medijima.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti