Pritisak urodio plodom: BioNTech povećava isporuke cjepiva Europskoj uniji

Dodatnih 75 milijuna doza u drugom kvartalu.

Hina | 01.02.2021. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka tvrtka BioNTech u ponedjeljak je obećala da će povećati isporuke cjepiva Europskoj uniji za do 75 milijuna dodatnih doza u drugom kvartalu, nakon snažnog pritiska Njemačke i drugih europskih zemalja da se ubrza cijepljenje.

Objava tvrtke iz Mainza, koja je razvilo cjepivo i udružila se u njegovoj proizvodnji s američkih farmaceutskim divom Pfizerom, uslijedila je nekoliko sati uoči sastanka njemačke kancelarke Angela Merkel s najvišim njemačkim dužnosnicima o sporom cijepljenju u Njemačkoj.

Nastavljamo raditi na povećanju dostave u tjednu od 15. veljače kako bismo osigurali dostavu punog broja doza u prvom kvartalu kao što je navedeno u sporazumu, napisao je glavni financijski direktor BioNTecha Sierk Poetting u priopćenju.

U dodatku na to mogli bismo dostaviti do 75 milijuna dodatnih doza Europskoj uniji u drugom kvartalu, dodao je.

Unija je pod pritiskom da brani svoju strategiju cijepljenja proteklih tjedana posebno nakon logističkih problema britansko-švedske AstraZenece koja je objavila da će moći dostaviti mnogo manju količinu cjepiva nego što je obećala.

Videokonferencija nazvana "samit o cijepljenju" uz Merkel obuhvatit će premijere 16 njemačkih saveznih zemalja, predstavnike proizvođača cjepiva i Europske komisije koja kupuje cjepiva u ime Europske unije.

Od početka cijepljenja u Njemačkoj 27. prosinca dano je više od 2,3 milijuna doza cjepiva i oko 2,2 posto stanovništva dobilo je prvu dozu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti