U kratko vrijeme i potpuno neočekivano, život na našem planetu uvelike se promijenio. Prazne police na trgovinama, masovne karantene i zatvaranje granica dosad smo povezivali s nekakvim filmovima katastrofe, a danas je to postala svakodnevica za milijune ljude diljem svijeta. Kako bi se spriječilo širenje virusa, mnogi ljudi za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi ili su zaraženi moraju biti u karanteni ili samoizolaciji, no neki se toga ne pridržavaju.

Slika nije dostupna Hrvatske kompanije masovno šalju radnike na rad od kuće: Brojne su prednosti, ali i zamke kućnog ureda

Takvih primjera neodgovornih pojedinaca koji, umjesto da vrijeme provode u svoja četiri zida, izlaze van i prijetnja su zdravlju ostalih ljudi, vidjeli smo i u Hrvatskoj. Jasno je da je takve osobe teško pratiti i konstantno provjeravati, a praksa je pokazala da se nekima ne može vjerovati, zbog čega su potrebne radikalne mjere. Na takve mjere, koje neki kritiziraju zbog kršenja privatnosti pojedinaca, odlučili su se u Izraelu.

Premijer Benjamin Netanyahu najavio je kako će se pomoću tehnologije za nadzor i praćenje koja se inače koristi za praćenje terorista, locirati osobe koje su bile u kontaktu s ljudima zaraženim koronavirusom. Kako je riječ o mjerama kojima se krši privatnost, zatražio je dozvolu od ministarstva pravosuđa te je za njih dobio zeleno svjetlo. U ratu smo s neprijateljem: koronavirusom. Nevidljivim neprijateljem koji mora biti lociran, rekao je prvi čovjek izraelske vlade za državne medije. Dodao je kako je tijekom godina uvijek izbjegavao korištenje takvih metoda u javnosti, no sada zaista nemaju izbora.

Stručnjak za privatnost organizacije za zaštitu ljudskih prava iz Izraela Avner Pinchuk u razgovoru za Jerusalem Post rekao je da mu je jasno kako danas živimo u jedinstvenim okolnostima, no da je korištenje takvih tehnologija ipak pretjerano. Smatra da bi njihova primjena mogla uključiti praćenje pametnih telefona zaraženih osoba u stvarnom vremenu bez njihova znanja, kako bi se otkrile osobe koje krše naredbu o karanteni i kako bi se saznalo gdje su se kretali i s kim su bili u kontaktu.

Slika nije dostupna Musk opet ignorira prijetnju: Kaže da je veća šansa da poginete u prometnoj nesreći, nego od koronavirusa

Korištenje te tehnologije samo je jedna od metoda pokušaja obuzdavanja širenja virusa te je premijer Netanyahu najavio neke mjere o kojima se posljednjih dana govori i u Hrvatskoj i koje možemo uskoro očekivati u Lijepoj Našoj – zatvaranje restorana, trgovačkih centara, hotela, kina i kazališta, uz obvezan rad zaposlenika od kuće za poslove za koje je to moguće.

Izvor: DW
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju