Prizori apokalipse u Australiji: Deseci kilometara rijeke prekriveni milijunima mrtvih riba

​Vlada Novog Južnog Walesa priopćila je u petak da su milijuni riba uginuli u rijeci Darling u blizini gradića Menindee. Riječ je o trećem masovnom pomoru riba na tom području od 2018. godine.

Branimir Vorša | 20.03.2023. / 10:27

Pomor ribe u Australiji
Pomor ribe u Australiji (Foto: Afp)

Velika ekološka katastrofa pogodila je rijeku u australskom New South Walesu, čijom površinom plutaju milijuni mrtvih riba u raznim fazama truljenja. Istovremeno, taj dio Australije zahvatio je i toplinski val.

Na društvenim mrežama objavljene su videosnimke pomora riba, a čamci zapravo ne plove površinom, već se probijaju kroz nepregledne količine mrtve ribe.

​Vlada Novog Južnog Walesa priopćila je u petak da su milijuni riba uginuli u rijeci Darling u blizini gradića Menindee, koji je oko 12 sati vožnje udaljen od Sydneyja. Riječ je o trećem takvom masovnom pomoru riba na tom području od 2018. godine.

Stvarno je užasno, sve dokle pogled seže ima mrtve ribe. To je teško shvatiti. Utjecaj na okoliš je nesaglediv, rekao je za AFP Graeme McCrabb, mještanin Menindeeja.

Pomor ribe u Australiji Pomor ribe u Australiji (Foto: Afp)

Populacije haringi i šarana porasle su u rijeci nakon nedavnih poplava, prema podacima lokalnih vlasti, ali sada izumiru u golemim brojevima kako se ta poplavna voda povlači.

Ti pomori riba povezani su s niskim razinama kisika u vodi (hipoksijom) kako se poplavne vode povlače. Trenutačno vruće vrijeme u regiji također pogoršava hipoksiju jer toplija voda sadrži manje kisika od hladne vode, a ribe imaju veće potrebe za kisikom na višim temperaturama, priopćila je vlada New South Walesa.

Prethodni pomor ribe u Menindeeju pripisan je nedostatku vode u rijeci zbog dugotrajne suše i otrovnom cvjetanju algi koje se proteglo na više od 40 kilometara rijeke Darling.​ Lokalne su vlasti još 2019. upozoravale da će takvih pomora ribe biti još.

Zemlja (Ilustracija: Getty) Crne prognoze: Zagrijavanje atmosfere i ugljikov dioksid uništit će biljni svijet i dovesti do nestanka kisika na Zemlji

Glasnogovornik državne uprave za ribarstvo Cameron Lay rekao je da pogled na rijeku zagušenu mrtvom ribom ostavlja promatrača zatečenim.

Operacija čišćenja i stanje s kvalitetom vode

U međuvremenu su u tijeku veliki napori čišćenja rijeke od pomrlih riba, no lokalna policija naglašava kako neće biti moguće ukloniti svu pomrlu ribu iz vode. Policija međutim uvjerava lokalno stanovništvo da je opskrba vodom i dalje visoke kvalitete, prenosi BBC News.

U Menindeeju je uspostavljeno i središte za hitne slučajeve koje služi za koordinaciju čišćenja i praćenje kvalitete vode.

Opisujući operaciju kao vrlo izazovnu i značajnu, zapovjednik policije NSW-a Brett Greentree rekao je da je događaj bez presedana u smislu milijuna uginulih riba.

Naša je svrha osigurati da Menindee ima čistu vodu... Drago mi je što je kvaliteta vode trenutačno dobra, rekao je novinarima. Dodao je da će riba iz rijeke biti uklonjena mrežama.

Ali moram biti vrlo iskren prema zajednici i odgovoriti na pitanje hoće li svaka riba biti uklonjena. Mislim da ne, prema informacijama koje imam, dodao je.

​Gradić Menindee ima populaciju od oko 500 ljudi, a posljednjih je godina opustošen sušom i poplavama.

Izvor: Science Alert/AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti