Prljava igra: Milijuni Europljana gledaju ilegalne prijenose sportskih događanja

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pokreće kampanju "Play Fair", pozivajući navijače da gledaju službene prijenose i kupuju službenu opremu.

Martina Čizmić | 12.06.2024. / 12:36

Gledanje streaming servisa, ilustracija (Foto: Getty Images)

Odbrojavaju se posljednji sati uoči početka Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj, a do kraja godine očekuju nas još i Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu. 

Međutim, dok se Europljani pripremaju gledati najpopularnije sportske prijenose, milijuni njih  će učiniti ilegalno. Prema istraživanju Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) o percepciji, osviještenosti i ponašanju građana Europske unije, 12 posto građana EU-a pristupilo je sportskim sadržajima iz ilegalnih izvora ili ih je streamalo. Čak više od četvrtine (27 posto) mladih u dobi od 15 do 24 godine, priznaje da koristi ilegalne internetske kanale za gledanje sporta.

Dok ovog ljeta uživamo u brojnim sportskim uzbuđenjima, ključno je igrati pošteno, kako igrači na terenu, tako i gledatelji kod kuće. Prava intelektualnog vlasništva koja stoje iza tih događanja štite i unaprjeđuju naša iskustva kao navijača, podržavaju naše sportaše te nadahnjuju buduće europske i svjetske prvake. Gledanjem službenih prijenosa i kupnjom licenciranih proizvoda osiguravamo razvitak sporta i sportskih natjecanja za generacije koje dolaze, istaknuo je izvršni direktor EUIPO-a João Negrão.

Osim samih prava emitiranja velikih sportskih događanja, intelektualno vlasništvo (IP) je posvuda: od kultnih olimpijskih krugova te imena i lik vrhunskih sportaša, do sportske opreme natjecatelja, službenih maskota i suvenira događanja.

Spotify Europski parlament traži od streaming platformi da povećaju kompenzacije za izvođače

Novac, milijuni gledatelja i potrošača privlače prevarante. Ilegalni online prijenosi mogući su za sve vrste sadržaja, uključujući sportska događanja, a EUIPO procjenjuje da piratstvo, gledajući sve medije, godišnje generira milijardu eura nezakonitih prihoda.

Nezakonit prijenos događanja uživo egzistencijalni je problem za financiranje sporta. Prihodi ostvareni putem prava intelektualnog vlasništva preraspodjeljuju se sportu i sportašima na temelju solidarnosti. 

Ako navijači gledaju ilegalne prijenose sportskih događanja, cijeli model Olimpijske solidarnosti doveden je u opasnost. Medijska prava izgubila bi svoju vrijednost, a samim time bi i njihovi nositelji prestali stjecati ta prava, što donosi ogromne posljedice za solidarni model financiranja cijelog olimpijskog pokreta, podsjetila je Emma Terho, predsjednica Komisije sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora.

Istraživanje EUIPO-a o percepciji intelektualnog vlasništva pokazalo je značajne trendove diljem Europske unije povezane s piratskim prijenosom sportskih događanja, gdje je 12 posto ukupnog stanovništva pristupilo sadržaju ili ga streamalo iz ilegalnih internetskih izvora.

Gledanje streaming servisa, ilustracija Kada je u pitanju plaćanje legalnih usluga preuzimanja i streaminga sadržaja, Hrvati su iznad prosjeka EU

Bugarska je na prvom mjestu u EU-u s 21 posto ukupnih ispitanika koji priznaju da su koristili ilegalne internetske izvore za gledanje sporta, a slijede Grčka (20 posto), Irska (19 posto), Španjolska (19 posto) i Luksemburg (18 posto). Prema istraživanju, mladi u dobi od 15 do 24 godine ilegalno gledaju sportske prijenose putem interneta dvostruko češće od ukupnog stanovništva. Mladi Bugari najvjerojatnije će se upustiti u ilegalno streamanje sportskih događanja, njih čak 47 posto, što je znatno iznad prosjeka EU-a (27 posto), a slijede Španjolska (42 posto), Grčka (42 posto), Slovenija (39 posto) i Irska (34 posto).

Prema istraživanju EUIPO-a o kršenju autorskih prava na internetu, streaming je najpopularnija metoda za pristup nezakonitom TV sadržaju – 58 posto piratstva u EU-u odvija se putem streaminga, a 32 posto preuzimanjem.

Borba protiv piratstva

Postoji nekoliko metoda za postavljanje neovlaštenog sadržaja na internet, uključujući ilegalne pretplatničke usluge i besplatne internetske streamove potpomognute prihodima od oglašavanja. Operatori koriste sofisticirane tehnike kako bi zaobišli njihovo otkrivanje, često koristeći legitimne usluge distribucije sadržaja. Čak i u slučaju događanja koji se prenose na besplatnim kanalima, poput Olimpijskih igara ili posljednjih kola UEFA prvenstva, online piratstvo i dalje postoji.

Diljem Europske unije zemlje i pogođene strane bore se protiv piratskog prijenosa događanja oslanjajući se na propise i tehnologiju za blokiranje nezakonitih internetskih usluga. Europska komisija donijela je dvije preporuke: jednu o borbi protiv internetskog piratstva sporta i drugih događanja uživo, kojom je uspostavljena mreža namjenskih nacionalnih upravnih tijela, i drugu za borbu protiv krivotvorenja kroz povećano provođenje i podizanje svijesti, na što EUIPO doprinosi diseminacijom, provedbom i praćenjem.

Digitalno piratstvo Novo istraživanje pokazalo neobične posljedice borbe protiv piratstva

Osim toga, napori za borbu protiv piratstva uključuju podizanje svijesti kako bi potrošači mogli pronaći legitimni digitalni sadržaj. Agorateka, alat koji je razvio EUIPO pomaže gledateljima prepoznati legalne ponude za internetski sadržaj, uključujući sportske događaje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti