Problem autonomnih automobila je što poštuju sva prometna pravila

Računala su sigurni, ali i dosta konzervativni vozači, dok su ljudi za volanom često agresivni i ne poštuju uvijek sva pravila, zbog čega se teško navikavaju na autonomna vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.08.2018. / 09:28

Autonomna vozila (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Inženjeri iz Googlea, odnosno Wayma već godinama govore kako su autonomni automobili, odnosno računala koja njima upravljaju puno bolji i sigurniji vozači od ljudi. Ova vozila poštuju sve propise, drže potreban razmak između automobila ispred i pridržavaju se ograničenja brzine – čime se može pohvaliti jako mali broj vozača.

No, ono što je u teoriji odlično, a to je pridržavanje svih pravila u vožnji, u praksi se nije pokazalo najsretnijim rješenjem jer takva vozila u nekim slučajevima predstavljaju opasnost za vozače koji su navikli voziti u "sivoj zoni" i kršiti pravila te neka blaža kršenja pravila očekuju i od drugih vozača. Npr. na nekim cestama na kojima je malo ograničenje, ali se može "potegnuti", vozači često smatraju normalnim da se vozi iznad ograničenja pa, često i uz nepotrebne psovke i nervozu prestižu one sporije koji se pridržavaju pravila.

Waymo i njihova flota autonomnih automobila uskoro će postati službeni taksi servis u Phoenixu te njihova vozila već duže vrijeme dijele cestu s ljudima, a iako srećom nije bilo tragedija kao u slučaju Ubera i Tesle, vozači imaju prigovore na ponašanje robotskih vozača.

 

Ova su se vozila pokazala problematičnim prilikom priključivanja na prometne autoceste na kojima su gužve i agresivni vozači koji često mijenjaju trake, a kao česte probleme na koji vozači naglašavaju jest preveliki oprez računala. Naime, situacije u kojima automobili ispred njih skreću bez aktiviranja pokazivača smjera ili kad se npr. polukružno okreću i dijelom sijeku drugu traku ponekad zbune računalo i, umjesto da autonomni automobil blago uspori kako bi to napravili ljudi, on naglo zakoči. Takvo naglo kočenje ne očekuju vozači iza te je do sada zabilježen veći broj sudara u kojima su upravo druga vozila udarila u stražnji dio automobila Wayma.

Iako su u svim tim sudarima krivi vozači koji nisu držali razmak, riječ je o problemu o kojem treba voditi računa i na koji bi trebali pripaziti inženjeri koji razvijaju autonomnu tehnologiju.

Zbog svih tih problema, kada počne s radom Waymov taksi servis koji ima dozvolu za potpuno autonomnu vožnju (dakle, bez sigurnosnog vozača koji je spreman uskočiti i ispraviti automobil) u njihovim vozilima i dalje će na prednjem sjedištu sjediti osoba koja će paziti na eventualne pogreške računala.

Izvor: Slash Gear
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti