Problemi sa softverom pri Njemačkoj kontroli leta (DFS) uzrokovali su u ponedjeljak probleme u njemačkom zračnom prometu i otkazivanje sedamdesetak letova sa zračne luke u Frankfurtu, od čega više od 40 otpada na letove zrakoplovne kompanije Lufthansa.

Otkazani letovi pogađaju oko 4500 putnika u zračnoj luci Frankfurt, priopćila je tvrtka Fraport, koja upravlja ovom zračnom lukom.

Računa se s tim da bi problemi s kontrolom leta mogli potrajati do četvrtka, kada je planirana promjena softvera koji je prouzročio problem.

Problemi sa softverom pogađaju operativni centar DFS-a u Langenu pored Frankfurta, koji je zadužen za zračni prostor južnog dijela Njemačke i pokriva zračne luke u Frankfurtu, Stuttgartu, Koeln/Bonnu i Düsseldorfu.

Zračne luke u Düsseldorfu, Koeln/Bonnu i Stuttgartu za sada nisu prijavile poteškoće vezane za kontrolu leta.

Ostala tri njemačka operativna centra, u Münchenu, Bremenu i Karlsruheu, nemaju problema sa softverom kakve ima onaj u Langenu.

Lufthansa, koja je najviše pogođena ovim problemom, priopćila je da su otkazani letovi na linijama kod kojih je moguća alternativa za putnike.

(Hina)