Problemi za Bruxelles: Čelnici AstraZenece odbili doći na sastanak s predstavnicima EU-a i poručili im da "ne budu toliko osjetljivi"

Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 milijuna doza, a s obzirom na situaciju teško da će te doze dobiti na vrijeme.

Hina/M.Č. | 27.01.2021. / 12:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Odnosi između farmaceutske tvrtke AstraZeneca i Europske unije sve su lošiji. Nakon što je tvrtka obavijestila Bruxelles da će kasniti s isporukom cjepiva te kako ugovor koji je potpisan s EU-om o isporukama cjepiva nije obvezujući, iz EU-a su zatražili sastanak s čelnicima tvrtke.

No taj je zahtjev glatko odbijen. Kako javlja Politico, pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji, AstraZeneca je odbila sastati se s predstavnicima EU-a na temu cjepiva. Umjesto toga najavili su da će se pismeno očitovati europskoj povjerenici za zdravstvo Stelli Kyriakides.

Podsjetimo, EU je od AstraZenece naručio 400 milijuna doza cjepiva, a kompanija je objavila kako planira smanjiti isporuku cjepiva EU-u za 60 posto u prvom kvartalu 2021.

Izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZenece Pascal Soriot europske je vlade pozvao da ne budu toliko osjetljive. Tvrde da pod stresom reagiraju loše. Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni.

Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva koje naziva "dječjim bolestima." Rekao je da proizvodnja "u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje žele biti", a djelomično je odgovornost prebacio i na EU zbog "kasnog potpisivanja ugovora".

Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka. Probleme u 'povećanju' proizvodnje cjepiva imala su dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je. Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće teškoće, rekao je.

Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti. Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o cjepivima. Dakle, s UK smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme.

EU je uložio velika sredstva na razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje. Ističu da su s AstromZenecom potpisali predugovor o kupovini, što obuhvaća i određene obveze koji podrazumijevaju da tvrtka ima dovoljno proizvodnih kapaciteta da ispuni uvjete iz ugovora.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides naglasila je da će "poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana".

Podsjetimo, cjepivo koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca još nema službeno dopuštenje za korištenje u EU-u, ali se očekuje da bi ga moglo dobiti do kraja tjedna. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti