Procjene gubitaka u automobilskoj industriji su šokantne

Procjene govore da, ako se u SAD-u u sedam dana ne proda niti jedan automobil, gubici bi iznosili oko 7,3 milijardi dolara, uz gubitak gotovo 95 tisuća radnih mjesta u automobilskoj i drugim povezanim industrijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2020. / 13:12

Otkaz (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Dok se u Europi zatvaraju tvornice automobile, u američkim tvornicama nastoji se, koliko je to moguće, održati proizvodnja. Dio radnika urede i tvornice zamijenio je kućnim uredima, no onima koji sudjeluju u proizvodnji radno mjesto može biti samo u tvornicama, zbog čega su izloženi koronavirusu. Iako to od njih traži sindikat radnika automobilske industrije, Ford, General Motors i Fiat Chrysler Automobiles ne žele zatvoriti svoje tvornice, barem ne dok im voda ne dođe do grla.

Slika nije dostupna Airbus i Volkswagen gase proizvodnju zbog pandemije koronavirusa

Autonomni automobil (Foto: Waymo) Waymovi vozači taksija sigurno se neće zaraziti koronavirusom jer njima upravljaju – roboti

Zbog svog ponašanja nalaze se na udaru kritika sindikata i javnosti, no proizvodnju žele održati pod svaku cijenu jer, ako dođe do prekida proizvodnje i prodaje automobila, prijeti im prava katastrofa. Naime, prema podacima Centra za automobilska istraživanja iz Michigana, samo jedan tjedan tijekom kojih Amerikanci ne bi kupili niti jedan automobil može djelovati pogubno na gospodarstvo. Ako se tijekom jednog tjedna ne proda niti jedan novi automobil, gubici za američku ekonomiju iznosili bi 7,3 milijardi dolara, a gubici radnih mjesta u automobilskoj i ostalim povezanim industrijama iznosili bi gotovo 95 tisuća.

Riječ je o prilično šokantnim brojkama te je jasno kakvi problemi prijete automobilskoj industriji ako se kriza produlji, a nažalost trenutačno nema nekih naznaka da bi se stvari uskoro mogle poboljšati.

Prve procjene analitičara govore da će potražnja za novim automobilima u SAD-u pasti s ranije predviđenih 17,1 milijuna vozila na 15,5 milijuna. No ako se kriza produži, što znači manje plaće i više otkaza, i ta brojka zvuči preoptimistično i vjerojatno će biti (puno) manja.

Izvor: NBC News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti