Prodaja pametnih telefona raste, Kinezi sve bliže vodećima

Analitička tvrtka Gartner objavila je rezultate za prvi kvartal ove godine vezano uz prodaju pametnih telefona

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 25.05.2017. / 11:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bez obzira na sve češća predviđanja o tome kako će pametni telefoni u bliskoj budućnosti postati relikt prošlosti, prodajni rezultati pokazuju sasvim suprotan trend. Ne samo da nema pada prodaje, ne samo da smartphone uređaje koristi, odnosno kupuje manji broj ljudi, nego baš suprotno, prodaja raste.

Tvrtka Gartner, koja se bavi analizom tržišta, objavila je rezultate za prvi kvartal ove godine, a u tom je razdoblju prodano ukupno 380 milijuna pametnih telefona, što je rast za 9,1% u odnosu na isto razdoblje prošle 2016 godine. Pritom nije nevažno spomenuti da su apsolutni pobjednici nove runde utrke na tržištu smartphonea kineski proizvođači, koji su zabilježili rast prodaje od 7% u odnosu na posljednji kvartal prošle godine i trenutačno drže 23,9% tržišta prodanih uređaja u prvom kvartalu 2017. Huawei (9%), Oppo (8.1%) i Vivo (6.8) smjestili su se na treću, četvrtu i petu poziciju odmah iza “vječito vodećih” Samsunga i Applea. I svi kineski proizvođači su zabilježili rast u odnosu na prošlu godinu, što je apsolutno u skladu s predviđanjima novih trendova koji svi ukazuju na kinesku dominaciju.

Ovakva situacija ne treba nimalo čuditi, jer bez obzira na još uvijek previše ukorijenjenu percepciju “smiješnih Kineza” istina je sasvim drugačija; kineski proizvođači su iznimno napredovali, njihovi su uređaji odlični i što je možda još važnije, cijenom iznimno konkurentni odnosno povoljniji od najpopularnijih svjetskih brendova, spomenutih Samsunga i Applea.

Što se tiče njih, Samsung i dalje drži vodeću poziciju među proizvođačima smartphonea, u prvom kvartalu ove godine div iz Južne Koreje prodao je nešto manje od 80 milijuna uređaja što mu je osiguralo tržišni udio od 20.7%. Apple je na drugoj poziciji s nešto manje od 52 milijuna prodanih iPhone uređaja što prevedeno u tržišni udio za prvi kvartal ove godine iznosi 13.7%. Ali, obje kompanije su zabilježile pad na godišnjoj razini, Samsung od 3.1% a Apple od 1.1%. Naravno, krivulja će se već u drugom kvartalu bitno promijeniti, jer je pred kraj prvog kvartala Samsung predstavio svoje Galaxy S8 i Galaxy S8+ modele koji se odlično prodaju, a bitna razlika u odnosu na ove rezultate očekuje se u posljednjem kvartalu godine. Jer, Apple će na jesen predstaviti novi iPhone (ili više njih), a kako i inače u vrijeme “blagdanske groznice” kupovina njihovih uređaja rapidno raste, tako će i ove godine biti sasvim sigurno zabilježena ogromna prodaja. Možda čak i veća nego ranijih godina, s obzirom na to da se očekuje poprilično spektakularan novi model pametnog telefona s potpisom Applea.

Kada su u pitanju mobilni operativni sustavi, promjena nema, niti će ih biti. Android je uvjerljivo vodeći, drži 86.1% svjetskog tržišta, dok je Appleov iOS na 13.7%. Svi ostali su prisutni s mizernih 0.2% što je apsolutno zanemariv rezultat. Ono što je, dakle, u cijeloj ovoj igri brojki najvažnije je rast prodaje pametnih telefona i rast kineskih brendova na svjetskom tržištu. Očigledno će proći još neko vrijeme dok pametni telefoni “ne izumru”…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti